Min kærlighed til bogrygge

Min kærlighed til bogryggeJeg har tidligere skrevet om mit forhold til pæne bøger og det at dømme bøger på coveret. Jeg har dog aldrig været inde på mit forhold til bogrygge, hvilket ellers er et emne, som jeg har en del tanker om. De sidste par år synes jeg, der er kommet et godt fokus på bogrygge, og hvilken betydning de egentlig har for en bog. Ikke på den måde, at de er en vigtig del af, at en bog kan hænge sammen. Men ment på den måde, at udseendet af disse kan have en stor betydning på, om man vælger at kigge nærmere på en bog eller ej. Pæne bogrygge har nemlig en stor betydning for mig. Faktisk vil jeg sige, at de betyder mere for mig, end en pæn forside gør. En bogs forside har for mange stor betydning for, om de vælger at læse en bog eller ej. Men for mig har bogryggen ligeledes en del at skulle have sagt. Ikke på om jeg læser en bog, men på om det overhovedet er en bog, jeg vælger at kigge nærmere på.

Jeg elsker at browse hylder i både boghandlere, på biblioteket og når jeg besøger andre bogelskere. Desuden elsker jeg virkelig også at kigge på mine egne bogreoler. Og det jeg oftest ser på disse hylder er netop bogrygge. Det er derfor også bogryggene, der gør, at jeg f.eks. tager en bog ud fra reolen og kigger nærmere på den. Derfor betyder det virkelig meget for mig, at der gøres noget ud af disse. Specielt fordi bøgerne jo også gerne må se kønne ud, når de står i reolen. Og det gør de altså bare ikke, hvis der ikke bliver gjort andet ud af dem, end at man smækker en titel, et forfatternavn og et forlagslogo på. Dermed ikke sagt, at en bogryg ikke også godt kan være pæn, hvis den er helt simpel. For det kan den bestemt. Der er bare forskel på, om man f.eks. laver lidt ekstra med farve og tekst, eller om man vælger den simple og kedelige løsning med sort eller hvid og den modsatte farve skrift.

Men hvad er en god og pæn bogryg så? Efter min mening er det én, hvor der ikke sker alt for meget, men hvor man alligevel tydeligt kan se, der er blevet tænkt over den. Mine yndlingsbogrygge er dermed også oftest dem, hvor titel og forfatternavn tydeligt står frem, men hvor der alligevel også sker lidt. Dette kan netop være i form af en speciel farve/design, en lille fin detalje eller en anden form for wow-effekt. Desuden kan jeg bedst lide de bogrygge, hvor de passer sammen med både forside og bagside. Det er fint nok, at coveret ikke fortsætter hele vejen rundt (selvom de nu ofte er ret fedt!). Men jeg er lidt træt af de bogrygge, som nærmest har et helt andet design end resten af bogen.

Hvordan er jeres forhold til bogrygge? Og hvordan kan I bedst lide, at bogrygge ser ud?

12 thoughts on “Min kærlighed til bogrygge

  1. Jeg elsker også en pæn bogryg. For min skyld kan en fin font, en lille gulddetalje eller et lille symbol under titlen være nok til lige at give det ekstra. Der må bare gerne ske lidt – for det er jo trods alt bogryggen, man skal kigge på længst 🙂

  2. Jeg er også ret glad for en fin bogryg 🙂 kan lige som dig godt lide når ryggen hænger lidt sammen med forsiden, eller de har gjort noget specielt ud af skrifttypen og farven 🙂 derudover kan jeg godt lide der hvis der er lidt guld eller et fint mønster, hvis det selvfølgelig giver mening i forhold til resten af bogens design 🙂

    1. Guld og fine mønstre kan altså også gøre rigtig meget. Især guld får ofte bøgerne til at se lidt mere yndefulde ud, hvilket jo altid er et plus. Men ja, det skal altså give mening i forhold til resten af bogens design 🙂

  3. Enig! Bogrygge er altså vigtige – det er dem, man viser frem på reolen, og på den måde dem, der ‘repræsenterer’ ens bogsamling, når andre kigger på dem. Jeg har dog aldrig fravalgt en bog pga. en kedelig bogryg, men jeg sætter absolut pris på, når der er gjort lidt ekstra ud af det 🙂

    1. Du har helt ret. Det er nemlig lige præcis bogryggene, der repræsenterer ens bogsamling. Sådan har jeg ikke selv tænkt på det før – men det er jo rigtigt 😀 Med hensyn til at fravælge en bog pga. ryggen, så er det heller ikke noget, jeg selv har gjort bevist. Ubevist er der dog nok nogle gange, hvor jeg har ladet være med at kigge nærmere på en bog, netop fordi bogryggen ikke tiltalte mig 🙂

  4. Super godt indlæg! Jeg ELSKER bogrygge og synes de er stærkt undervurderet blandt os grafikere. Jeg vil altid gerne gøre noget ud af dem, fordi det lige netop er det man først ser når de står på en bogreol.

    1. Jeg er helt enig. Der bliver lagt rigtig mange kræfter i at skabe en pæn forside, men mange gang bliver selve ryggen glemt en smule. Og det er altså virkelig synd! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *