Om at dømme bøger ud fra coveret

Om at dømme bøger ud fra coveretRigtig mange vælger, køber og læser bøger stort set udelukkende ud fra coveret, og vil nærmest ikke engang læse/eje en bog, hvis coveret ikke er pænt. Min søster har f.eks. (stort set) altid kun læst bøger, hvor coveret enten har været pænt, eller i hvert fald har virket interessant for hende, hvilket jeg simpelthen ikke tidligere har kunne forstå. Jeg har altid været hende, som har browset gennem (biblioteks)hylderne, og er stoppet op ved bøger, hvor enten forfatteren eller titlen, har virket interessant; hvorefter jeg straks har taget bogen ud, og vendt den om. For mig har bagsiden, og ikke mindst bagsideteksten nemlig altid været det mest tillokkende.

Efter jeg er begyndt at bruge Goodreads, og i det hele taget har rykket det meste af min indsamling af boginspiration til internettet, har jeg dog fået mere forståelse for, hvorfor så mange udvælger bøger ud fra coveret. Her er coveret jo uden tvivl det, som skaber blikfang, og hvis coveret ikke virker tiltalende for én, hvorfor skulle man så klikke sig ind, og læse hvad bogen handler om? Jeg har i hvert fald flere gange inden for de senest år oplevet, at jeg hurtigt har afskrevet en bog, fordi coveret ikke tiltalte mig, hvorefter jeg har hørt om bogen andetsteds, og opdaget at den faktisk virkede som lige noget for mig.

Selvom jeg oftest klikker mig ind på bøger, hvor coveret tiltaler mig, så er det dog stadig bagsideteksen/beskrivelsen af bogen som afgør, om jeg vil læse bogen eller ej. Derudover bliver jeg også stadig meget påvirket af bogens titel eller forfatter. Forfatter giver lidt sig selv, da jeg selvfølgelig kigger efter, om det er en forfatter, hvis arbejde jeg tidligere har været interesseret i, eller som jeg har hørt godt om. Hvad angår titlen, bliver jeg ofte draget af noget, der lyder mystisk. Altså en titel som ikke nødvendigvis fortæller så meget om bogen, men som alligevel giver et lille billede af, hvad bogen er; altså f.eks. hvad genre den hører under.

Mht. om jeg vil læse en bog eller ej, har bogens cover derfor i sidste ende heller intet at gøre med, om jeg vil læse bogen eller ej. Jeg vælger altså ikke at lade være med at læse en bog, bare fordi coveret måske ikke siger mig så meget, og omvendt vil jeg ikke læse en bog, bare fordi jeg godt kan lide dens cover.

Hvordan udvælger I bøger at købe/læse? Er det hovedsageligt ud fra coveret, eller har beskrivelsen også en stor del at sige? Og kunne I finde på, ikke at læse en bog, fordi coveret ikke siger jer noget, selvom beskrivelsen lyder god?

12 thoughts on “Om at dømme bøger ud fra coveret

 1. Hovedparten af de bøger jeg læser, vælger jeg ud fra anbefalinger fra venner, bogblogs, booktube eller andre medier.

  Men der er også nogle bøger, der er rene “cover buys” og største parten af de køb, gør jeg sjovt nok til Det store bogudsalg og det er også de bøger jeg har sværest ved at komme i gang med at læse. Hvorfor ved jeg ikke, måske fordi de er impulskøb og ikke noget jeg har gået og glædet mig til at læse.

  1. Jeg laver også selv nogle køb, der stort set udelukkende er ud fra coveret, og disse køb bliver for det meste også købt på udsalg. Og jeg har det for det meste som dig – det er oftest de bøger, som jeg har sværest ved at komme igang med. Men ja, det er nok fordi, man ikke har gået og glædet sig ligeså meget til læsningen 🙂

 2. Coveret har altid – i en eller anden grad – påvirket mit valg, når jeg har lånt eller købt bøger. Jeg synes tit, coveret giver et hint om, hvad man kan forvente af bogen (på godt og ondt :-)), men det er selvfølgelig teaseren på bagsiden og andre folks anmeldelser, der tæller mest. De senere år er jeg begyndt at købe flere bøger, og her forsøger jeg altid at finde den udgave af bogen, der tiltaler mig mest. Det er jo blevet noget lettere med alle de webshops, der er 🙂

  1. Jeg prøver også selv at finde den udgave af en bog, som tiltaler mig mest. Medmindre det selvfølgelig er en genbrugsbog – der er det lidt svært. Derudover er jeg simpelthen for nærig til at give meget mere for en bog, bare fordi coveret skal være et specielt. Så vil jeg stadig hellere købe flere bøger, og så kan jeg altid købe bogen med det helt bestemte cover, hvis det er en bog, som jeg virkelig elsker. Jeg ville dog lidt ønske, at jeg var bedre til at ofre lidt flere penge, og købe den udgave der tiltaler mig mest fra start. Men mon ikke det kommer en dag? 🙂

 3. Haha ej det er godt nok en uheldig udgave af Frankenstein du har der!
  Jeg dømmer super meget bøgerne på deres cover, men det er nok meget på grund af mine erfaringer med bøger tidligere. Hvis jeg fx. ser en bog hvor coveret skriger “jeg handler om varulve/vampyrer/engle skrevet til unge piger”, så holder jeg mig langt væk pga. dårlig erfaring med den første Twilight bog. Så selvom jeg så læste bagsideteksten og den lød ok, så vil jeg stadig have stemplet den til at være noget jeg ikke kan lide, og dermed ikke læse den.
  Og nogle gange kan jeg bilde mig selv ind at en bog er bedre end den i virkeligheden er, fordi den har et rigtig flot cover… Jeg er helt forfærdeligt :p

  1. Haha, det er simpelthen SÅ grimt!!
   Jeg gør helt sikkert også det med, at jeg lidt dømmer bogen ud fra, at det f.eks. skriger langt væk, at det er “varulve/vampyrer/engle skrevet til unge piger”. Jeg tjekker dog for det meste bagsideteksten, og hvis den lyder god, så kan jeg sagtens finde på at læse bogen alligevel. Det er jo ikke alle covers, der er lige heldige, selvom indholdet af bogen intet fejler 🙂

 4. Det er vel naturligt nok. Børn drages af covers med farver. Det hænger vel bare ved, som en vane, vil jeg tro. Når man tænker lidt over det…
  Covers. Altid covers. Læser Aldrig(!) bagsiden. Næsten ikke da.

  1. Hm, det kan du selvfølgelig have ret i. Og der er vel også nogle fordele ved, kun at vælge bøger ud fra coveret. Der er i hvert fald større mulighed for at blive overrasket, men samtidig er der nok også større risiko for, at man bliver skuffet. F.eks. hvis coveret overhovedet ikke passer sammen med bogens indhold, hvilket jeg desværre synes, man ofte ser 🙂

 5. Jeg har det lidt ligesom dig. Coveret gør at jeg bliver interesseret i bogen, men det er altid bagsideteksten der i sidste ende afgør om min interesse er fanget eller ej! Selvom smukke bøger er utroligt fantastiske og så skader det jo ikke at en bog er god indeni og udenpå! 😀

  1. Jeg synes virkelig også, det er den bedste måde at udvælge bøger på. Man er i hvert fald lidt mere sikker på, at det rent faktisk er en bog, man er interesseret i, hvis man lige har læst bagsideteksten først 🙂

 6. hæhæhæ, hold kæft hvor er det en grim udgave af Frankenstein 😀 (undskyld!) Sjovt billede, det laver virkelig en pointe, for selv om den ser forfærdelig ud, er den jo virkelig god 😀

  1. Den er forfærdelig grim! Og alle de hvide pletter man kan se, det er rent faktisk hvid maling, hvilket på ingen måder gør den kønnere. Men heldigvis påvirker coveret jo ikke historien, og efter at have læst en masse fine anmeldelser af den, bliver jeg virkelig snart nødt til at få den læst. Men hvis det viser sig, at jeg kommer til at holde af den, så kunne jeg nok godt finde på at købe en pænere (hvilket alt vel er? :b) udgave af den 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *