Nedsættelse af bogkøb

Jeg har nævnt et par gange, at jeg har valgt at nedsætte mine bogkøb for en periode, og jeg vil derfor i dag fortælle lidt mere om denne nedsættelse.

I starten af året snakkede rigtig mange booktubers om at gå på bogkøbsstop eller i hver fald nedsætte deres bogkøb betydeligt. Hvilket mest af alt egentlig irriterede mig, for det virkede næsten som om, at det var fuldstændig forfærdeligt, hvis man købte nye bøger, samtidig med man havde en masse ulæste i sin reol. Og selvom jeg godt kan se dette (mere om det i et fremtidigt indlæg), så fik det mig egentlig bare til, at have lyst til at købe endnu flere nye bøger. Dog fik det mig også til at tænke en smule.

I juli bad Irene mig dog om, at lade være med at købe nye bøger inden min fødselsdag i august, så jeg ikke endte op med at købe den bog, hun ville give mig (hvilket jeg så formåede alligevel – typisk). Desuden havde jeg på det tidspunkt fået rigtig mange spændende bøger hjem inden for de seneste måneder, og valgte derfor virkelig at prøve på ikke at købe flere bøger.

Jeg ville dog ikke 100% forbyde mig selv at købe nye bøger, hvis jeg faldt over gode tilbud, og derfor har jeg da også købt bøger siden juli. Men på ingen måder ligeså mange bøger, som jeg uden tvivl ville have gjort, hvis jeg ikke havde valgt at nedsætte mine bogkøb. Desuden kan jeg tydeligt mærke, at jeg har overvejet mine bogkøb lidt nærmere. Jeg har f.eks. valgt ikke at besøge to af mine yndlingsgenbruger her i Aalborg, da jeg ved, at jeg vil have svært ved ikke at købe noget med hjem fra disse. Desuden har jeg overvejet grundigt, om de bøger jeg har købt, egentlig er bøger jeg gerne vil eje, eller om det måske ville være i orden bare at låne dem på biblioteket.

Jeg har dog haft ret meget lyst til at købe bøger det seneste stykke tid, hvilket jeg har givet mig selv lov til. Især fordi det er bøger, som jeg enten har haft virkelig meget lyst til at eje længe, eller fordi det er bøger, som jeg har ville læse længe. Desuden har jeg jo også fået en (virkelig!) god og stor stak bøger fra Bogbloggertræffet, og flere af de skønne danske forlag har også sendt, hvad der svarer til en ret så stor stak anmeldereksemplar min vej. Så jeg har i øjeblikket virkelig mange bøger, som jeg har lyst til at læse lige nu.

Jeg har derfor også valgt, at jeg vil fortsætte denne nedsættelse af mine bogkøb frem til januar, og så må vi se, hvad jeg vælger at gøre derefter. Samtidig har jeg fået forbud mod at købe bøger fra min ønskeseddel til jul, hvor der pt. står stort set alle de bøger, jeg virkelig gerne vil eje lige nu. Jeg regner derfor heller ikke rigtig med, at købe så mange flere bøger i år. Jeg vil dog stadig tillade mig selv det, når jeg f.eks. afleverer min ene eksamensopgave i december – for det er netop kun en nedsættelse af mine bogkøb og ikke et decideret bogkøbsstop.

Har I selv været på bogkøbsstop eller valgt at nedsætte jeres bogkøb? Hvordan fungerede det for jer?

11 thoughts on “Nedsættelse af bogkøb

 1. Selvom jeg låner bøgerne flittigt på biblioteket først, så formår jeg stadig at købe for mange bøger. Ifølge min netbank hvertfald … 😀 De bedste af bøgerne jeg låner, vil jeg jo stadig gerne eje – og så er det bare så fandens (undskyld jeg bander!) nemt bare at trykke “køb” på de gode bogshops. Hehe.

  Så jeg kender udmærket dit problem 😉 Må man se din ønskeliste til jul, eller viser du den bare når vi egentlig nærmer os jul? 😀 Jeg er nysgerrig!

  God aften.
  Knus Mie, Mizzepii.dk

  1. Jeg er faktisk ikke helt så god til, selv at købe elskede bøger, som jeg har lånt og læst fra biblioteket. Hvilket faktisk er ret irriterende; især fordi jeg virkelig elsker at genlæse favoritter, og dermed virkelig også gerne vil have dem i min bogsamling. Men det kan selvfølgelig også blive for meget (altså for dyrt – man kan vel ikke få for mange bøger? Og det er vel okay, når man allerede har læst dem? 😉 ), specielt når der også er mange andre bøger, som man gerne vil have hjem 🙂

   Haha, I skal helt sikkert nok få min (boglige) ønskeliste at se. Tænker dog bare lige at vente til, at vi når lidt tættere på december 🙂

 2. Jeg kan for det meste holdet et bogkøbsstop i en måned eller to. Så sker det også at jeg går lidt shop amok med at købe bøger, når jeg så bryder det. 😀

  1. Det er lidt af den grund, at jeg har valgt ikke at lave det til et fuldstændig bogkøbsstop. Jeg tror nemlig også bare, jeg vil ende ud med at købe en masse bøger bagefter, og så kan det jo sådan set være lidt ligegyldigt 🙂

 3. Jeg prøvede at være på bogkøbestop da jeg var i Kina (hvilket egentlig gik både godt og dårligt… Kom hjem med 16-17 bøger alligevel, men på et halvt år er det vel godt nok?)
  Jeg burde egentlig købe mindre bøger… Jeg er bare SÅ dårlig til at stå imod, hvis de er på tilbud eller nogle af de engelske udgaver liiiige er i den fysiske butik. Dumt, dumt. Men tror muligvis jeg vil prøve igen i det nye år. Det er ikke helt økonomisk forsvarligt af mig at købe af lyst :O (især fordi jeg netop HAR mange bøger stående på reolen, som jeg godt kan læse)

  1. Altså du ville vel have købt flere, hvis du ikke havde sat dig på bogkøbsstop? Og så er det vel ret godt klaret? Sådan ville jeg i hvert fald kigge på det 🙂

   Jeg er faktisk ret god til at stå imod. Altså lige bortset fra hvis det er et vildt godt tilbud, og/eller det er en bog, som jeg bare virkelig gerne vil have. Desuden tænker jeg stort set altid på, hvad en bestemt bog vil koste mig på nettet (mest fysiske engelske bøger jeg ser i boghandlen), hvilket ofte for mig til at droppe at købe bogen med det samme. Hvis jeg kan spare penge ved, at købe den over nettet, kan jeg jo måske købe en mere. Jep, sådan er min hjerne skruet sammen 😉

 4. Jeg kan ikke stoppe!! Jeg er afhængig af bøger:p nok mest fordi der er SÅ mange jeg ønsker at læse. Elsker at stå op om morgenen og finde en pakke udenfor døren, fuld af nye eventyr og hyggelige stunder:)

  1. På den seneste har jeg også haft flere morgener, hvor jeg er stået op til en sms fra Post Danmark med besked om, at jeg har en pakke i Pakkeboksen. Og det er simpelthen så skønt! Det er nemlig så rart at vide, at man står med helt nye eventyr (måske endda universer) i hånden 🙂

 5. Super godt indlæg 🙂

  Jeg er på bogkøbs stop lige i øjeblikket og planen er at det skal vare indtil februar, når boghandlerne har udsalg. Det går faktisk rigtig fint, jeg har slet ikke lyst til at købe bøger lige nu og det hjælper selvfølgelig også, at jeg ikke kan komme til BogForum i år. ØV!!

  Jeg har valgt et stop, fordi jeg synes jeg har alt for mange ulæste bøger og jeg har og så en del jeg gerne vil genlæse og så er der ingen grund til at købe flere. Jeg er vist blevet lidt bogmæt 🙂

  1. Det er ret sejt, at du har besluttet, at prøve at holde det så lang tid frem. Men jeg krydser virkelig fingre for, at det lykkes for dig 🙂

   Men jeg forstår virkelig godt hvorfor, du har valgt det. Mange ulæste bøger og bøger man gerne vil genlæse, er jo den helt perfekte grund til at lade være med at købe bøger. Hvorfor købe flere når man har en masse, man virkelig gerne vil læse? Det er ret meget det, der også er grunden til, at jeg har valgt at nedsætte mine bogkøb 🙂

 6. Jeg synes, jeg har for mange ulæste bøger på bogreolerne i øjeblikket, så jeg har lavet en aftale med mig selv om, at jeg må købe en ny bog for hver tre (ulæste) bøger fra hylden, jeg læser. Dog skal der være plads til nogle ekstra bøger til jul (julegave til mig selv, hehe!) og til min fødselsdag i marts. Jeg ved ikke, hvor længe jeg vil køre dette koncept – om det skal vare hele 2015 med, men det må jeg finde ud af undervejs 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *