Læsestatus 2015

Læsestatus 20152015 har på mange måder været et fantastisk, men også ret mærkeligt og på en måde lidt ligegyldigt læseår. Siden august har jeg befundet mig i et lidt mærkeligt læse-limbo. Jeg har haft lysten til at læse, men så ikke rigtig alligevel, fordi jeg ikke har kunne finde ud af, hvad jeg egentlig har ville læse. Og samtidig har tiden og overskuddet bare ikke rigtig været der, hvilket jeg har haft svært ved at acceptere. Jeg føler derfor også lidt, jeg er blevet overmættet med bøger og læsning; én ting jeg er virkelig ked af, da læsningen jo normalt er mit fristed, hvor jeg slapper helt af.

Dette betyder også, at jeg har prøvet at tvinge mig selv til at læse på tidspunkter, hvor jeg nok bare har skulle lade være. Og dette har nok i én eller anden grad påvirket mine læseoplevelser, hvilket betyder, at jeg har en del af disse, som føles lidt ligegyldige for mig. Ikke fordi de nødvendigvis har været dårlige, men fordi jeg husker dem meget sløret.

Der har dog også været helt fantastiske læseoplevelser i løbet af året, som jeg husker tilbage på med en stor glæde. Især fordi flere af disse bøger er nogle, som jeg ved altid være en del af mig, og som jeg er overbevist om, at jeg en dag vil vende tilbage til. Der er nemlig bøger, som på alle måder har sat sig fast i mit hjerte som værende nogle af mine absolutte yndlingsbøger.

2015 i tal

 • 114 læste bøger.
 • 29.175 sider læst.
 • 79 sider læst i gennemsnit om dag.
 • 46 sider var den korteste bog.
 • 640 sider var den længste bog.
 • 256 sider var de læste bøger i gennemsnit.
 • 9 af de læste bøger blev tilføjet min ‘favorites’-hylde på Goodreads.

Bedste læseoplevelse?
Som sagt har jeg haft en del fantastiske læseoplevelser i løbet af 2015, men især én af dem står helt tydeligt frem i min hukommelse. Det er Full Measures af Rebecca Yarros, som jeg vidst nok købte til $0.99 som Kindle-bog, fordi den lød en lille smule spændende; jeg havde dog ikke regnet med, at jeg ville komme til at læse den foreløbig. Men det var kun lige indtil, at Katja læste den, og nærmest tvang mig til også at gøre det. Og hvor er jeg evigt taknemmelig for, at hun gjorde det. Bogen blev nemlig på ingen tvivl en af mine absolutte yndlingsbøger – ja, faktisk var den allerede det, før jeg havde læst den færdig. Bogen knuste mit hjerte, og fik mig til at stortude så mange gange. Men samtidig satte den også de knuste stykker sammen igen, og det er en bog, jeg husker tilbage på med så meget kærlighed. Da den samlede stykkerne af mit hjerte, sørgede den for, at tilføje sig selv som et af stykkerne, og derfor vil både bogen og læseoplevelsen uden tvivl altid være en del af dette.

Bedste serie?
Jeg er begyndt på flere forskellige serier i år, men jeg har kun læst én hel serie. Jeg kunne dog godt have valgt én af de serier, hvor jeg har læst mere end første bog i år, men faktisk var der ikke rigtig nogen tvivl om, at det var den fulde serie, som har fortjent denne titel. Det er nemlig Anna and the French Kiss-serien af Stephanie Perkins, som både overraskede mig, og fik mig til at forelske mig fuldkommen. Jeg havde virkelig ikke forventet, at bøgerne ville være andet end let fluff for mig, men de endte med virkelig at komme til at betyde meget for mig. Desuden indeholder de nogle af de bedste karakterer, jeg nogensinde har mødt i en bog.

Bedste forfatter?
Der er så mange gode at vælge mellem, men Kasie West vinder alligevel uden tvivl denne kategori. Dette skyldes ikke, at hendes bøger nødvendigvis har været de bedste, jeg har læst i løbet af året; selvom i hvert fald to af dem var ret fantastiske. Det skyldes mere, at hun har tryllebundet mig fuldstændig, og er blevet til en af de forfattere, som jeg har planer om at købe alle bøger af – også uden nødvendigvis at læse disses beskrivelse. Jeg stoler nemlig på, at bøgerne vil være virkelig skønne uanset hvad.

Det hele startede en aften i februar, hvor jeg endelig fik sat mig ned og åbnet On the Fence, som jeg havde glædet mig til at læse et godt stykke tid. Grundet forskellige ting tog den mig et par dage at læse, men derefter var jeg hooked! Jeg måtte bare have mere af West, og jeg endte derfor med at starte på The Distance Between Us selvsamme dag, og jeg stoppede ikke før, jeg var færdig. Og da jeg var færdig med den, hvad gjorde jeg så? Jo, jeg læste selvfølgelig Pivot Point, for jeg kunne ganske enkelt ikke lade være. Desuden læste jeg senere på året The Fill-In Boyfriend – så jeg nåede altså hele fire af hendes bøger i løbet af året (og tre af dem inden for få dage). Så ja, hun var vidst den bedste forfatter, jeg læste i 2015.

Mest overraskende bog?
Der har været flere bøger, der overraskede mig i 2015, men den jeg blev mest overrasket over var Den fredløse af C. Evytt. Jeg havde nemlig på ingen måde forventet, jeg ville komme til at elske den så meget, som jeg gjorde. Faktisk må jeg indrømme, at det der solgte den mest for mig var, at coveret var smukt, og at der blev nævnt noget om enhjørninger i beskrivelsen. Jeg valgte dog, at jeg ville læse den, på trods af at dens størrelse skræmte mig helt vildt, og at jeg vidste, det var en blanding af genrer, jeg normalt ikke læser. Og hvor er jeg glad for det! For selvom bogen var en blanding mellem, eller faktisk mest af alt, en historisk roman med fantasyelementer, så var den også bare så meget mere. Jeg var især vild med den pga. bogens karakterer, som virkelig satte sig fast i min hukommelse. Jeg håber derfor også på, der engang kommer en fortsættelse; jeg ville i hvert fald uden tøven læse den.

Mest skuffende bog?
Det er uden tvivl Når hr. Hund bider af Brian Conaghan. Jeg havde virkelig forventet, at det ville være en bog, som jeg ville nyde og være meget begejstret over. Beskrivelsen af den lød nemlig både sjov og ret sød, og det solgte mig virkelig. Desværre er det en af de værste bøger, jeg nogensinde har læst! Faktisk vil jeg gå, og gik jeg så langt som til at sige, at jeg på ingen måde vil anbefale den til nogen. Efter min mening er læsningen af den et komplet tidsspilde, og det er synd at bruge tid på noget, som er så elendigt. Der er dog en del, der virkelig godt kunne lide den – så måske er det bare mig.. Men der er i hvert fald ikke nogen tvivl om, at det er en af de mest skuffende læseoplevelser, jeg nogensinde har haft.

Mest uforglemmelige karakter?
Der er flere, som jeg virkelig elsker, og som sidder dybt begravet i min hukommelse. Men der er én, som jeg på ingen måde kunne lade være med at holde af, og som jeg ville ønske, jeg kunne kende i virkeligheden. Dette er Mark Watney fra The Martian af Andy Weir. For det første er han helt ufattelig sej! Og for det anden elskede jeg virkelig hans humor. I det hele taget er han den perfekte hovedperson, som både kunne få mig til at tænke, bekymre mig og skraldgine. Især det sidste gjorde jeg så mange gange under både læsningen af bogen, og da jeg efterfølgende så filmen.

Mest betydningsfulde læseoplevelse?
Det var uden tvivl Simple Living af Nadia Plesner! Jeg havde slet ikke tænkt mig at læse bogen, indtil vi besluttede, at hun skulle gæste Bogbloggertræf 2015, og så måtte jeg jo hellere læse det, hun havde skrevet. Jeg havde derfor heller INGEN forventninger til bogen overhovedet, men den overraskede mig så meget ved at være helt fantastisk. Desuden var både bogen og Plesner så utrolig inspirerende, at det halve kunne have været nok. Samtidig betød læseoplevelsen bare i det hele taget virkelig meget for mig, og jeg er overbevist om, det er en bog, jeg kommer til at genlæse. Måske ikke i sin fulde længde – men i hvert fald i små bidder af gangen.

Yndlingscitater?

“[..]den minder mig om, at vi som mennesker ikke bare har evnen i os til at være venlige, men vi har selve valget af venlighed.” – Wonder af R. J. Palacio.

“War was such a spiteful bitch; she took everything we loved and handed us back a folded flag in return, telling us the honor of their sacrifice was a just and equal payment. It wasn’t.” – Full Measures af Rebecca Yarros.

“Der er ikke altid en helt. Der er heller ikke altid en skurk. De fleste mennesker er et sted midtimellem.” – Monster af Patrick Ness.

Yndlingscover?
Jeg har valgt, at dette skal udvælges blandt de bøger, som jeg læste i 2015, da jeg blev nødt til at gøre det lidt overskueligt for mig selv. Og her var der ingen tvivl! Jeg har godt nok læst flere bøger, som har været virkelig pæne, men kun én af dem har været helt ufattelig smuk. Og dette er Den fredløse af C. Evytt! Bogens cover er virkelig på alle måder bogdesign, når det er gjort aller bedst.

Hvordan gik jeres læsning i 2015, og hvilke læseoplevelser tænker I mest tilbage på?

9 thoughts on “Læsestatus 2015

 1. Åh ja, Conaghan skuffede virkelig med den bog! Jeg læste den på engelsk, og jeg vil ikke sige, at jeg decideret hadede den, eller at den være årets værste bog. Den var bare så skuffende! Jeg havde håbet på så meget, og fik så lidt…

  Til gengæld læste jeg nogle helt vidunderlige bøger i 2015! Især Neil Gaimans The Ocean at the End of the Lane har sat sig fast i mit hjerte, men også David Mitchells Bone Clocks var vanvittigt imponerende, og tog mig med storm. Elsker den bog både indvendigt og udvendigt! 🙂

  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Jeg hadede den måske også fordi, den netop skuffede mig så meget 🙂

   Men fedt du også læste nogle vidunderlige bøger i løbet af året! Og åh, hvor glæder jeg mig altså virkelig til, at jeg (MEGET!) snart skal læse Gaimans bog – jeg har jo hørt så ufattelig meget godt om den, og jeg håber sådan, jeg også kommer til at holde af den 🙂

 2. Jeg synes virkelig du er sej! Og så er det også ret sjovt, at jeg ville svare næsten ligesom du på mange af spørgsmålene. Mark Watney, Stephanie Perkins og Carina Evytt er nogle af dem, der popper meget tydeligt op i mit hoved.

  Selv har jeg haft et ret godt læseår. Der har været blandede oplevelser, men jeg tror på en eller anden måde, at jeg ikke ville have været foruden nogen af dem! 🙂

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  1. Mange tak 🙂 Fedt du ville have svaret noget af det samme – det må jo bare betyde, at det er virkelig skønne bøger og karakterer 🙂

   Sådan har jeg det også oftest. Der skal jo være noget mindre godt i blandt, for at man virkelig kan sætte pris på det gode 😀

 3. Jeg synes jeg har haft et ret fint bogår, men har også oplevet perioder hvor læsningen ikke har været førsteprioritet, som du selv nævner. Tror bare det er vigtigt, at give sig selv lov til at have de perioder, læselysten skal nok komme tilbage 🙂 De bøger der imponerede mig mest i 2015 har været ‘En mand der hedder Ove’ af Fredrik Bachman og ‘Liv efter liv’ af Kate Atkinson.

  1. Ja, du har helt ret. Jeg er bare så uendeligt dårlig til at give mig selv tiden, fordi jeg netop savner læsningen så meget. Men det er virkelig noget, jeg vil blive bedre til i 2016 – det er jo næsten umuligt at undgå læsetørker fuldstændig 🙂

   “En mand der hedder Ove” er simpelthen også så fantastisk! Jeg forstår virkelig godt, hvorfor den er på din liste 🙂

 4. Rebecca Yarros er bare fantastisk! <3
  Og på trods af din læse-limbo oplevelse, så har du da virkelig fået nogle skønne læseoplevelser ind i 2015!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *