Top 10 i 2015

Top 10 i 2015Jeg ved godt, det er ret forsinket, men jeg synes altså ikke, I skal snydes for et indlæg om mine 10 yndlingsbøger i 2015. Så her kommer der en fin lille oversigt, med en beskrivelse af hvorfor, de har ramt denne liste. Nogle af bøgerne vil I kunne kende fra mit læsestatus-indlæg for 2015, som I finder her, og andre vil være nye omend de nok ikke kommer som den store overraskelse.

Anna og det franske kys og Isla og jagten på lykke af Stephanie Perkins
Isla og jagten på lykke er faktisk lidt snyd, for jeg læste den først færdig i år – men størstedelen blev læst i 2015. Desuden så er den egentlig mest på, fordi jeg ikke kunne vælge min favorit mellem den og Anna og det franske kys; de er nemlig fuldstændig fantastiske begge to. Grunden til, de er på denne liste, er dog nok, at de overraskede mig virkelig meget. Jeg havde nemlig forventet, at jeg ville have lidt svært ved at relatere til dem. Hvorfor ved jeg ikke, men sådan havde jeg det bare. Der var dog ingen grund til bekymring, for hvis der var noget jeg kunne, så var det at relatere til de ting, der skete i bøgerne. De føltes nemlig meget virkelige.

Simple Living af Nadia Plesner
Denne bog var nok alt det, som jeg inderst inde altid har ønsket mig i en biografi. Først og fremmest var sproget i den virkelig godt, og jeg følte tydeligt, jeg kunne mærke Plesner bag ordene. Desuden følte jeg virkelig, jeg kom til at kende hende godt, hvilket jeg elskede; især fordi det ikke bare var hendes gode sider, der blev omtalt i bogen, men også dem som hun måske mest af alt havde lyst til at skjule. Hvilket helt sikkert var en stor grund til, at jeg kom til at elske bogen så meget, som jeg gjorde. Der er nemlig ingen tvivl om, at Plesners naivitet helt sikkert var grunden til, at hun kom ud i nogle af de situationer, hun gjorde; og jeg var derfor så glad for, at man tydeligt kunne mærke, at hun også godt selv vidste det. Det gør hende jo på ingen måder mindre sej; det viser derimod bare, at hun er et helt almindeligt menneske. Endvidere var bogen virkelig bare noget af det mest inspirerende, jeg nogensinde har læst.

Hvad hjertet ved af Jessi Kirby
Nogle gange støder man på bøger, som sætter sig så dybt fast i én, at man aldrig kommer til at kunne slippe dem igen. Hvilket var det der skete med denne bog. Jeg gik ind til den uden de helt store forhåbninger, selvom jeg dog glædede mig til den, og jeg endte med at blive blæst bagover allerede få sider inde. Det er en bog, som jeg stadig hver dag husker brudstykker af, som var de en del af mine egne minder; hvilket på alle måder viser, hvor dybfølt og virkelig bogen var.

Monster af Patrick Ness
Jeg må indrømme, jeg gik ind til denne bog uden nogen som helst idé om, hvad den handlede om. Det var nemlig ikke vigtigt for mig, da jeg allerede var totalt over al den ros, den har fået. Bogen endte derfor med at ramme mig dybere, end jeg egentlig havde forventet; for pludselig kom den ret tæt på, og frembragte mange flere følelser, end hvad jeg nogensinde ville have troet, den kunne. Desuden elskede jeg, hvor gennemført bogen var, hvilket helt sikkert kun gjorde noget ekstra godt for min læseoplevelse.

Skyggernes bog af Haidi Wigger Klaris
Jeg ved faktisk ikke, hvad det præcis er, der fik mig til at elske denne bog så meget, som jeg gjorde. Jeg ved jo godt, det på ingen måde er et litterært mesterværk, men det gør altså heller ikke noget nogle gange. Jeg tror f.eks., at én af grundene til, dette med det samme blev en favoritbog var, at den var så underholdene og letlæst. Desuden læste jeg den nok på et helt perfekt tidspunkt, hvor det netop var præcis sådan en bog, jeg havde brug for. At den så også samtidig var ultra spændende, med masser af overnaturlige elementer samt helt almindeligt ungdomsdrama gjorde dog bestemt heller ikke noget.

The Martian af Andy Weir
Tænk at jeg skulle kunne komme til at elske en voksen science fiction roman så meget. Den havde jeg nok ikke rigtig set komme! Ikke fordi jeg ikke kan lide sci-fi, men mere fordi det er en genre, jeg ikke tidligere har beskæftiget mig super meget med – i hvert fald ikke som bog. Jeg er dog blevet virkelig hooked på at læse mere i genren, efter jeg læste The Martian. Jeg elskede nemlig alle elementer i den, og nød f.eks. også virkelig al den kemiske og videnskabelige snak, der er i bogen. Det fungerede nemlig helt utrolig godt. Desuden kan man ikke lade være med at holde af en bog, når den indeholder en hovedperson som Mark Watney.

Den Fredløse af C. Evytt
Her vil jeg gerne starte med endnu engang at indrømme, at jeg mest af alt læste bogen, fordi den var pæn og indeholdte enhjørninge. Det sidste solgte nemlig bogen for mig, før jeg overhovedet havde nogen anden idé om, hvad den handlede om – og jeg synes, at enhjørningene var inkorporeret helt perfekt i historien. Desuden var historien i sig selv også virkelig interessant, og jeg elskede, at jeg kom til at elske den, på trods af at jeg f.eks. sjældent læser historisk fiktion, som er den mest dominerende genre i denne fortælling. Bogen var bare på en måde virkelig magisk, men alligevel også ret ordinær og jordnær, hvilket var helt perfekt.

Full Measures af Rebecca Yarros
Dette er, som flere af jer nok ved, uden tvivl den mest fantastiske bog, jeg læste i 2015 – ja, faktisk måske nogensinde. Jeg har anmeldt bogen på bloggen, men det er en bog, som jeg har meget svært ved at sige noget konkret om. Det er nemlig sådan en bog, der bare skal opleves. Uden at have læst den, vil man nemlig f.eks. ikke forstå, hvordan en bog kan knuse ens hjerte så meget, på samme tid med at den er virkelig hjertevarm, og sørger for at samle alle stumperne sammen igen. Det er sådan en bog, som heller aldrig helt vil forlade ens tanker efter endt læsning. Desuden kan jeg stadig tydeligt huske de følelser, som jeg gik igennem, da jeg læste den – hvilket altså er noget af en bedrift her næsten et år efter, jeg læste den.

On the Fence af Kasie West
Dette er måske ikke rigtig en super speciel bog. Ja, faktisk har jeg læst op til flere bøger, som indeholder mange af de samme elementer som denne. Men disse har alligevel ikke kunne nå op på dennes niveau; den var nemlig alligevel helt speciel og helt sin egen. Det jeg husker bogen bedst for er dog, hvordan den gjorde mig helt besat af Wests forfatterskab. Jeg måtte nemlig bare have mere af hende, da jeg havde læst denne bog færdig! Og det synes jeg alligevel siger en del om bogen; for det er sjældent, jeg oplever, at en enkelt bog kan få mig til at have det sådan.

Pivot Point af Kasie West
Denne bog skabte en ny kærlighed hos mig; en ny kærlighed som jeg heller ikke rigtig havde set komme, men som jeg dog har meget svært ved at slippe igen. Den gjorde mig nemlig helt forelsket i kombinationen af YA, sci-fi og romance, som efter min mening er en helt fantastisk blanding. Især gjorde den mig meget interesseret i bøger, der egentlig virker som ret almindelige ungdomsfortællinger, men som alligevel indeholder ret heftige sci-fi-elemeter. Det gør nemlig bare disse bøger endnu mere interessante. Det gjorde dog heller ikke noget, at denne bog virkelig var helt fantastisk, og at jeg virkelig blev opslugt af dens univers.

Hvilke bøger var de bedste, som I læste i år 2015?

4 thoughts on “Top 10 i 2015

  1. ‘Monster’ er virkelig også bare noget særligt!
    Og jeg er så enig med dig i, at Yarros’ fantastiske bog ikke skal forklares, men opleves!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *