“Kirurgen” af Tess Gerritsen

KirurgenTitel: “Kirurgen”
Forfatter(e): Tess Gerritsen
Serie: Rizzoli & Isles #1
Sideantal: 256
Forlag: Jentas
Udgivet: 24.2.2015
Læst på: Dansk

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

HAN VED PRÆCIS, HVOR DET GØR ONDT …

Han sniger sig ind i kvinders hjem om natten og lister lydløst ind i værelserne, hvor de ligger og sover, men snart vil vågne op til et levende mareridt. Hans metodes præcision antyder, at der er tale om en gal læge, hvad der får aviserne i Boston til at kalde ham ’Kirurgen’. Med kriminalassistenterne Thomas Moore og Jane Rizzoli i spidsen må politiet opsøge offeret for en næsten identisk forbrydelse – for to år siden nedkæmpede og dræbte lægen Catherine Cordell sin overfaldsmand, inden han kunne nå at fuldføre sit forehavende. Men denne nye morder genskaber med uhyggelig akkuratesse detaljerne omkring overfaldet på Cordell. For hvert nyt mord er det, som om han håner hende og indsnævrer afstanden fra hendes arbejdsplads til hendes hjem. Og hverken Moore eller Rizzoli kan beskytte Cordell mod en hensynsløs morder, som tilsyneladende kender – og svælger i – den hemmelige frygt hos de kvinder, han dræber.

Jeg havde ret høje forventninger til denne bog, da beskrivelsen lød virkelig spændende, og samtidig havde jeg hørt noget om, at den skulle minde lidt om Chris Carters bøger, hvilket uden tvivl bare satte mine forventninger endnu højere op. Men selvom mine forventninger var skyhøje, så blev de i en ret stor grad opfyldt.

Historien virkede meget gennemført, og jeg elskede, hvordan man i takt med historien skred frem lærte mere og mere om, hvad der egentlig skete for to år siden, da Catherine blev overfaldet. Især fordi man finder ud af det, samtidig med at Catherine selv finder ud af det – hendes minder fra den aften er nemlig meget tågede, og hun er derfor ikke helt sikker på, hvad der egentlig skete. Derudover var historien virkelig spændende, og lå et godt sted mellem at være både forudsigelig og uforudsigelig. Der var i hvert fald flere steder i historien, hvor jeg blev meget overrasket over plottet, men samtidig også et par steder, hvor jeg havde regnet ud, hvad der nu ville ske. Men jeg blev alligevel overrasket, da tingene så rent faktisk skete.

Der er meget medicinsk snak i bogen, hvilket jeg ret godt kunne lide, da det passede rigtig godt ind. Dog blev det en anelse for teknisk til tider med medicinske betegnelser, som ikke rigtig blev forklaret yderligere, hvilket hægtede mig en lille smule af. Jeg ville jo gerne være 100% sikker på, hvad der konkret skete, og det var en smule svært, når der var noget, jeg ikke helt forstod.

Bogen bliver fortalt ud fra flere forskellige personers synsvinkel, hvilket jeg fandt en smule forvirrende til tider, da jeg ikke altid synes, der var et klart skift. Desuden er jeg sikker på, at krimien ville have stået endnu stærkere for mig, hvis man havde haft lidt færre synsvinkler. Når det er sagt, så kunne jeg dog ret godt lide bogens personer, som virkede meget ægte for mig. Dog irriterede Rizzolis attitude mig en smule til tider. Det er fint, hun gerne vil vise, at hun er lige så sej som mændene, men hun har bare nogle lidt dumme måder at vise det på.

Bogens sprog var udover de lidt for tekniske medicinske betegnelser rigtig godt, og jeg synes, det passede helt perfekt til bogens handling. Det flød for det meste rigtig godt, og lod historien være det vigtige, hvilket jeg synes er det vigtigste, når jeg læser krimier.

Alt i alt er bogen meget anbefalelsesværdig – især hvis man er vild med krimier med masser af spænding og et hurtigt tempo. Jeg skal i hvert fald helt sikkert også læse den næste bog i serien!

Bedømmelses hjerter - 4 ud af 5

 

3 thoughts on ““Kirurgen” af Tess Gerritsen

 1. Jeg har alle bøger i Rizzoli and Isles serien. Men på engelsk. Disse bøger skal simpelthen læses på deres originalsprog. Tess Gerritsen er mit største idol. Hendes sprog, hendes karaktere, hendes skiftende vinkler og grundige baggrund er simpelthen noget jeg beundrer. Men igen, meget af dette forsvinder, i det øjeblik bogen oversættes. Og det er synd.

  Så jeg anbefalder at du kaster dig over de næste bøger i rækken, men på engelsk 😉 Det er også vigtigt at understrege, at Gerritsen ønskede at slå Rizzoli ihjel til sidst, men hun blev glad for karakteren undervejs, og hun endte med at overleve. Derfor er det hende og Isles der har hovedrollerne i de efterfølgende romaner (doktor Isles bliver introduceret i anden bog, og I flere af de efterølgende er hun primær hovedperson). The surgeon er kanon, en af mine favoritter, men du bør helt klart læse de øvrige og virkelig mærke Isles karakteren komme til live, og lære Rizzoli og hendes attitude bedre at kende 😉 Hun er mindre “irriterende” i resten af serien. Tror Gerritsen havde behov for at hade hende lidt, sådan at det vare nemme at slå hende ihjel til sidst 😉

  God læse lyst. Og ellers rigtig fed blog med en masse gode tiltag og indlæg 🙂

  1. Faktisk synes jeg, det virkede som om, at oversættelsen af bogen var ret god. Jeg følte i hvert fald på intet tidspunkt, at jeg manglede noget, eller at der var noget, som ikke gav mening for historien. Så jeg tror nu, jeg holder mig til at læse bøgerne på dansk 😉 Især fordi jeg (endnu) ikke er helt så god til krimier på engelsk – jeg har i hvert fald lettere ved at blive fuldstændig opslugt, når jeg læser genren på dansk 🙂

   Jeg har forresten helt sikkert også tænkt mig at fortsætte med serien. Det virker nemlig virkelig som om, at Gerritsen kan skrive meget spændende bøger – og det er jo altid rigtig godt, når der er tale om krimier 🙂

   Mange tak! Jeg er glad for, du kan lide bloggen 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *