“Genesis” af Bernard Beckett

GenesisTitel: “Genesis”
Forfatter(e): Bernard Beckett
Serie: 
Sideantal: 154
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 10.11.2008
Læst på: Dansk

Året er 2075. Jorden har været igennem alskens krige og katastrofer, og en ny samfundsstruktur – ´Staten´ – er nu bygget op på ruinerne af den gamle verden. Borgerne er i sikkerhed, men er ikke frie. De lever på en ø i fuldstændig isolation fra omverdenen og er beordret til blindt at tjene Staten og lade sig lede af Filosofferne. Alle flygtninge fra den omkringliggende verden, der kommer for at søge tilflugt i Staten, bliver skudt på stedet. Indtil én mand – Adam Forde – påbegynder sit eget stille oprør ved at redde en flygtning op fra havet.

Vi tager endnu et spring ud i fremtiden. Anaximander ønsker at kommer ind på Akademiet og gennemgår en nervepirrende eksamen. Emnet er fortællingen om Adam Forde, hendes afdøde helt. Hvilke hemmeligheder gemmer sig i hans livshistorie, og hvad er hendes egen overraskende forbindelse til Adam?

Genesis er en prisbelønnet science fiction-thriller, der stiller de helt store, filosofiske spørgsmål: Hvad er forskellen mellem menneske og maskine? Hvad er sjælen for en størrelse?

Jeg havde ingen forventninger til denne bog. Jeg vidste slet ikke, hvad bogen handlede om, og læste den egentlig kun fordi, jeg lavede en byttehandel med min kæreste, som gik ud på, at jeg læste den, hvis han læste en bog, jeg sagde til ham. Jeg er dog virkelig glad for, han fik mig til at læse den.

På bagsiden står der, at bogen er en science fiction-thriller. Det er jeg dog ikke helt enig i. Altså jo, jeg vil gerne kalde den thriller, og den har da også nogle Sci-Fi elementer, men jeg synes, genren er mere over i dystopi. Hvilket jeg virkelig glad for, da det passer virkelig godt til historien.

Bogen er opbygget omkring Anax’ eksamen for at komme ind på Akademiet, hvilket fungerer overraskende godt. Vi lærer historien at kende gennem Anax’ fortælling og eksaminatorernes spørgsmål, hvilket er rigtig godt, da vi dermed stille og roligt får bygget det hele op. Vi lærer om samfundet/universet, forskellige vigtige begivenheder og selvfølgelig Adam Forde.

Historien er virkelig svær at regne ud (jeg kunne i hvert fald ikke regne den ud), da man jo får den i små bidder ad gangen. Hvilket, jeg synes, var med til at øge spændingen og holde mig fast. Dog er der to steder i bogen, hvor jeg kedede mig lidt, hvilket sådan set er det eneste, der trækker læseoplevelsen lidt ned. Jeg forstår godt, at man bliver nødt til at have de bestemte ting fortalt, men jeg synes godt, der kunne have været lidt mere tempo der.

Jeg er helt forbløffet over, hvor godt forfatteren formår at få bygget et helt (anderledes) samfund op og fortalt en forholdsvis indviklet historie på så få sider. Det er altså virkelig godt klaret! Specielt fordi jeg ikke kan sætte en finger på noget, eller sagt på en anden måde, jeg synes på ingen måder, der manglede noget i bogen. Jeg kunne i hvert fald levende forestille mig det hele.

Det er virkelig en fantastik bog, som jeg helt sikkert kommer til at genlæse. Specielt fordi der sker noget ret uventet, som jeg glæder mig til at se, om jeg kan se hints til i genlæsningen.

Bedømmelses hjerter - 4 ud af 5

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *