“Det du ikke ved” af Helle Perrier m.fl.

Det du ikke vedTitel: “Det du ikke ved” / Forfatter(e): Helle Perrier, Tomas Lagermand Lundme, Svend Åge Madsen, Iben Mondrup, Anita Krumbach, Louis Jensen, Dorte Lilmose, Ronnie Andersen , Sissel Bergfjord og Hanne Kvist / Serie: – / Sideantal: 172 / Forlag: Gyldendal / Udgivet: 25.2.2016 / Læst på: Dansk

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

DET DU IKKE VED er en novellesamling for unge om hemmeligheder. Kan man snyde andre til at blive forelsket? Kan man sælge hemmeligheder? Kan man lyve for sig selv? Kan man stole på sin familie? Kan man hade den, man elsker? Sandheden gemmer sig lige under overfladen i 10 noveller af nogle af Danmarks mest anerkendte forfattere.

Jeg havde ikke de store forventninger til ”Det du ikke ved”, da jeg normalt ikke er super vild med dansk socialrealisme. Alligevel formåede bogen faktisk at skuffe mig en anelse. Jeg havde nemlig en idé om, at novellerne ville adskille sig en del fra hinanden, nu selve præmisset med hemmelighed kan være ret bredt. Desuden tænkte jeg, at dette element kun kunne skabe en form for spænding i novellerne. Der var bare ingen af disse ting, som rent faktisk var som forventet.

Først og fremmest fandt jeg novellerne ret ens. Jo, de er selvfølgelig fuldstændig forskellige, eftersom de jo også alle er skrevet af forskellige forfattere. Men temaerne de beskæftigede sig med var i rigtig mange af novellerne det samme. Det irriterede mig f.eks. en del, hvor stort et tema kærlighed var i en god del af novellerne. Efter min mening kunne man nemlig havde skrevet en del historier omhandlende hemmeligheder, uden at de på nogen måde skulle indeholde kærlighed. Når det er sagt, så er en af mine yndlingsnoveller i samlingen dog ”Uforelsket” af Svend Åge Madsen, hvor hovedtemaet netop er kærlighed. I denne synes jeg dog, temaet bliver udforsket på en rigtig god måde.

Jeg følte desuden, at novellesamlingen blev ret langtrukken. Hvilket er på trods af, at jeg læste den virkelig hurtigt. Novellerne er nemlig meget letlæselige i både sprog og handling, og bogen er trykt med ret stor font – jeg fløj derfor gennem samlingen. Alligevel kom jeg til at føle, at især midten af samlingen tog lang tid at komme igennem. Desuden kedede jeg mig ret meget under læsningen af især disse noveller. Det er dog muligt, at det var fordi, at novellerne her ikke rigtig sagde mig noget. For det var der desværre en stor del af novellerne, der ikke gjorde.

Det var dog ikke udelukkende en negativ læseoplevelse. Udover ”Uforelsket” så synes jeg nemlig også, der var et par af de andre noveller, som var ret fine, og hvor jeg virkelig nød deres budskab. Jeg var f.eks. især vild med ”Plastichjerte” af Ronnie Andersen, som udforskede emnet trolling på en rigtig god måde. Desuden var der netop en form for spændingselement i denne historie, som jeg var ret begejstret for. Derudover kunne jeg også godt lide ”En, der lyver” af Tomas Lagermand Lundme, som udforsker pædofili og det at ikke alle på nettet er den, som de giver sig ud for. Hvilket gøres på en ret fin måde, hvor hemmelighedselementet bliver flettet rigtig godt ind.

Alt i alt var det altså ikke rigtig en novellesamlingen for mig. Jeg vil dog gerne anbefale den til unge, der godt kan lide dansk socialrealisme. Selvom jeg dog også synes, at der findes en del andet, som jeg meget hellere vil anbefale. Jeg kunne dog sagtens se især ”Plastichjerte” blive benyttet på en rigtig god måde i forbindelse med danskundervisningen i de lidt større klasser.

Bedømmelses hjerter 2 ud af 5

2 thoughts on ““Det du ikke ved” af Helle Perrier m.fl.

  1. Det er det jeg synes der er så svært ved novellesamlinger, for det er yderst sjældent at jeg synes om alle novellerne og hvis jeg først har læst to-tre noveller jeg ikke bryder mig om i en samling, så jeg en tendens til at lægge den fra mig, på trods af, lige som du skriver, at de egentlig er hurtige at læse, men jeg mangler bare motivationen til at læse færdig.

    1. Jeg forstår fuldstændig, hvordan du har det. Dårlige eller kedelige noveller i en samling kan nemlig på ingen tid trække læseoplevelsen ned – også selvom der måske også er nogle gode i blandt. For mig er det nemlig desværre oftest oplevelsen af de dårlige noveller, jeg husker mest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *