“Den fredløse” af Carina Evytt

Den fredløseTitel: “Den fredløse”
Forfatter(e): C. Evytt
Serie: –
Sideantal: 640
Forlag: Tellerup
Udgivet: 9.11.2014
Læst på: Dansk

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Når historien er eviggyldig, bliver sted og tid ligegyldig.

Storbondens datter, Anna, og den unge tater, Rham, har begge svært ved at affinde sig med de forventninger som omgivelserne stiller til dem. Anna vil ikke giftes og have børn, og Rham vil ikke underkaste sig autoriteterne.

Et moderløst enhjørningeføl knytter bånd imellem dem, og på tværs af race og klasseskel oplever de for første gang forståelse og accept.

Samtidig kommer en veltalende politiker til magten ved at sprede had og frygt blandt sine tilhængere med beskrivelser af taterne som tyve, mordere og hekse, som skal holdes nede med hård hånd. Dette bringer Rham i problemer med myndighederne, og Anna i problemer med naboerne da hun vælger at tage afstand fra fremmedhadet.

Snart må de begge indse at selv en drøm har sin pris, og deres forhold får så vidtrækkende konsekvenser at det trækker spor, ikke kun i Anna og Rhams liv, men i hele landsdelen det følgende årti.

Jeg havde hørt virkelig meget godt om denne bog, før jeg begyndte på den, men startede alligevel med at være lidt skeptisk. Det er nemlig ikke en genre, jeg normalt læser så specielt meget af, men alligevel var der et eller andet ved bagsideteksten, som gjorde at jeg ikke kunne lade være med at læse den. Og hvor er jeg glad for, at jeg gjorde det.

Bagsideteksten giver dog ikke så meget af historien væk, hvilket jeg er virkelig glad for. Jeg nød nemlig virkelig meget, at jeg på forhånd ikke rigtig kendte så meget til historien, og jeg dermed heller ikke havde nogle forventninger til, hvad der ville ske, men bare kunne lade mig opsluge fuldstændig, og på den måde opleve, hvad der kom til at ske.

Bogens historie er fantastisk. Der er så mange lag i den, og selvom jeg lige har læst bogen, ville jeg ikke kunne genfortælle dens handling. Der sker nemlig virkelig mange ting, og bogens handling foregår over en længere tidsperiode. Desuden ligger der så mange betydninger i selve bogens handling, som man kun forstår, hvis man læser bogen. Og det bør man virkelig gøre. Jeg var i hvert fald virkelig vild med handlingen, og synes den var så godt udtænkt.

Bogens to hovedpersoner er virkelig også fantastiske, og jeg elskede den måde, de var skrevet på. Desuden elskede jeg virkelig at læse om forholdet mellem dem, som simpelthen var så ærligt, og på mange måder også meget let at relatere til. Derudover var jeg meget begejstret for den måde, personerne handler på, og at de ikke er bange for at stå ved deres holdninger, selvom det i værste fald kan koste dem livet.

Bogen bliver fortalt fra adskillige synsvinkler, hvilket jeg også fandt rigtig godt. Det virkede nemlig rigtig godt, og jeg elskede, at jeg på den måde lærte lidt mere om handlingerne i bogen, og om de personer hvis synsvikel man fulgte historien fra. Der var dog nogle steder, hvor jeg ville ønske, at der havde været en lidt større opdeling i skiftet af synsvinkler. Da de godt kunne slutte lidt brat nogle gange, og dermed komme til at forvirre mig en smule.

Jeg blev spurgt om bogens sprog, da jeg var igang med at læse den, og jeg var helt i tvivl om, hvad jeg skulle svare. Jeg havde nemlig ikke rigtig lagt mærke til bogens sprog, hvilket jeg egentlig fandt meget passende. For mig var historien og personerne nemlig nok. Det er dog lidt gammeldags til tider, men det passer rigtig godt sammen med, hvilken tid bogen foregår i.

Alt i alt var det en fantastisk god læseoplevelse. Desuden er bogen virkelig anbefalelsesværdig, og jeg blev meget positivt overrasket af den. Det er desuden helt sikkert en bog, jeg godt kunne finde på at genlæse en dag – også selvom bogen er forholdsvis lang. Den føles nemlig slet ikke sådan, når man læser den.

Bedømmelses hjerter - 5 ud af 5


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *