Noget om bogudfordringer og læsemål for 2015

Noget om bogudfordringer og læsemål for 2015I de sidste par år har jeg hvert år deltaget i mindst én bogudfordring, og hvert år har jeg fejlet. Det er ikke fordi, jeg ikke har haft gode intentioner om at klare dem, og jeg har da også prøvet, men hver gang er jeg bare nået frem til konklusionen om, at det ikke kommer til at lykkes.

Jeg er en lystlæser, hvilket gør, at jeg lidt mister min læselyst, hvis jeg læser bøger, som jeg af en eller grund kan føle mig presset til at læse, på et tidspunkt hvor jeg ikke har lyst til at læse dem. Jeg læser nemlig meget efter, hvilket humør jeg er i, og hvilken bog jeg lige føler for, i det øjeblik hvor jeg sætter mig til at læse.

I år har jeg derfor besluttet, at jeg vil holde min læsning fuldstændig åben. Jeg vil ikke deltage i nogen bogudfordringer overhovedet, og jeg sætter heller ikke nogen op for mig selv. Heller ikke uofficielt. I stedet vil jeg læse de bøger, jeg har lyst til, når jeg har lyst til at læse dem. I år vil det dog mest være ulæste bøger fra min bogreol, da jeg gerne vil formindske dette tal lidt, men det skal alligevel ikke afholde mig fra, også at læse lidt fra hhv. biblioteket og Mofibo. I øjeblikket har jeg dog så mange ulæste bøger på mine hylder, som jeg har lyst til at læse lige nu! Så det bliver helt sikkert ikke et problem at finde på en ny bog at læse, selvom jeg ikke deltager i nogen bogudfordring, som kan hjælpe mig på vej.

Jeg har dog sat et læsemål for mig selv på Goodreads, hvilket er at læse 100 bøger (inkl. comics og graphic novels) i løbet af året. Et tal som jeg er ret sikker på at kunne nå, men som jeg alligevel ikke bliver ked af, hvis jeg ikke når. Det vigtigste for mig er nemlig bare, at jeg får læst en masse gode bøger, som jeg har lyst til at læse. Men som I kan se, så går det ret godt allerede, og jeg har allerede læst en del godt.

Har I sat jer nogen bogudfordringer for i år, og hvad er jeres læsemål for 2015?

14 thoughts on “Noget om bogudfordringer og læsemål for 2015

 1. Har en løbende bogudfordring – hver måned læse en bog som enten jeg eller min bogven (gennem Dansk Røde Kors) vælger. Det var lidt grænse overskridende i starten, men er endt op med at læse nogle forfattere, som jeg egentlig nok havde valgt lidt fra, men er endt op med at finde temmelige interessante.

  Må tilstå at min læsning primært var enten 8-9 yndlingsforfattere eller krimier/knit-lit og havde svært ved at træde ud af den beskyttende komfort-zone jeg havde lullet mig selv ind i. Så anden del af min udfordring, der hænger rimelig godt sammen med førstnævnte er at komme tilbage til forfattere som Öe, Morrison, Murakami, Poe, Austen og lugnende

  1. Det lyder som en rigtig god udfordring, hvis man ikke er helt så god til, at læse lidt mere bredt, men egentlig gerne vil det. Det lyder i hvert fald rigtig godt, at du på den måde har fundet frem til flere interessante forfattere 🙂

 2. Jeg har det måske lidt ligesom dig. Jeg har sat min Goodreads challenge til 100 bøger i år 2015, ellers har jeg blot lavet en lille liste som inspiration:) Jeg er virkelig meget lyst-læser og impuls-læser!… Jeg lavede et indlæg i går med mine “mål” for 2015 – du kan se det på bloggen hvis det har interesse;)

  1. Jeg har da også nogle bestemte bøger, jeg gerne vil nå igennem i løbet af året. Men det er ikke nogle, som jeg bliver ked af det over ikke at nå (eller jo nok lidt – men det er mere fordi jeg har virkelig meget lyst til at læse dem lige nu), for så når jeg dem jo nok på et andet tidspunkt 🙂

   Jeg har set dit indlæg – fik bare ikke lige kommenteret. Men det virker som nogle rigtig gode og samtidig ret åbne ‘udfordringer’, du har givet dig selv 🙂

 3. Jeg har sat det typiske antal på goodreads ligesom så mange andre.
  Så har jeg også tilmeldt mig en fairy tale retelling challenge, fordi jeg elsker den genre og syntes jeg har læst lidt for lidt af dem de sidste par måneder.
  Men det er ikke nogle mål jeg stræber efter at opfylde, hvis jeg ikke når dem til punkt og prikke så sker der jo ikke noget ved det, jeg får stadig læst en masse gode bøger. 🙂

  1. Det lyder som en god idé at deltage i en challenge med en genre, du elsker, og som du gerne vil læse mere af. Desuden virker det jo også stadig som en ret god udfordring for dig, og hvis det gør således, at du får læst en masse gode bøger. Så er det jo bare godt 🙂

 4. Jeg ved præcis hvad du mener med at være en lystlæser – sådan har jeg det også. Jeg deltager heller aldrig rigtig i nogen af de der udfordringer, for min læselyst dør bare så hurtigt når jeg føler mig “tvunget”. Det eneste jeg deltager i er den på goodreads, hvor jeg har sat mig et mål på 80 bøger i 2015.

  1. Jeg burde nok også bare have indset for flere år siden, at udfordringer ikke rigtig fungerer for mig. Man skal jo netop ikke føle, at man bliver tvunget til at læse bestemte bøger 🙂

 5. Ja jeg har egentlig delt den op i 4. Totalt 40 bøger, og det er jeg rimelig sikker på jeg kommer over.

  3 unavngivne nye forfattere som jeg ikke har læst tidligere – det når jeg næsten allerede i januar.

  3 udenfor kategorien krimi/spænding – det bliver nok først til sommet, når der er pause i udgivelserne

  3 serier – den er er jeg godt i gang med.

  Jeg nåede det ikke sidste år – da havde jeg sat navne på alt, men i år er der flere jeg ikke har navn.

  1. Det lyder som en rigtig god idé, at lave ret åbne udfordringer uden navn. På den måde får du jo læst inden for nogle kategorier, som du gerne vil, men føler dig ikke tvunget til lige netop at læse én bestemt bog 🙂

 6. Jeg kan rigtig godt lide at deltage i alverdens læseudfordringer. Jeg kan godt lide at udfordre mig selv, men jeg vurdere også altid om der er en realistisk chance for at jeg kan klare det, for det skal være en lyst og ikke en pligt at læse 🙂

  Mit absolutte fokus i 2015 er at få reduceret min TBR-liste, som har vokset sig helt vild og vanvittig sidste år.

  1. Hvis man kan deltage i læseudfordringer, uden at føle sig tvunget, så skal man da helt sikkert også bare kaste sig ud i det. Det lyder dog som en rigtig god idé, først at vurdere om det rent faktisk er realistisk at klare dem 🙂

   Det lyder også som en god idé at sætte fokus på at reducere din TBR-liste. Det er også min hovedfokus i 2015, men det efterlader mig stadig med rigtig mange skønne bøger, som jeg slet ikke kan vente med at læse, når jeg skal udvælge min næste bog 🙂

 7. Jeg har faktisk valgt det stik modsatte, jeg plejer aldrig at sætte mål for min læsning eller medvirke i udfordringer, men jeg fandt en udfordring, som blev retweetet og postet på facebook af flere venner og sider, som jeg følger, hvor man kan sætte kryds i ved en masse forskellige udsagn, efterhånden som man læser bøger der passer, f.eks. en udenlandsk bog eller en bog med dyr som karakterer. Jeg vil forsøge at sætte kryds efterhånden og se, om jeg når at sætte kryds i alle, inden året er omme. Ellers vil jeg gerne have ryddet lidt ud i mine ulæste bøger, jeg har mange stående (og liggende), og det ville være så rart, hvis de kunne blive læst! 😀

  1. Den har jeg godt set, og jeg overvejede også selv, om jeg skulle deltage. Den virker nemlig rigtig åben, men samtidig kan den også lægge op til, at man kan få læst lidt andet, end man måske ellers ville.

   Udrydning af nogle af de ulæste bøger lyder også som en rigtig god idé. Det skal jeg i hvert fald også selv havde gjort 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *