“Eksperimentet” af Catrine Tollström

EksperimentetTitel: “Eksperimentet” / Forfatter(e): Catrine Tollström / Serie: – / Sideantal: 447 / Forlag: HarperCollins Nordic / Udgivet: 21.3.2016 / Læst på: Dansk

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Det er den største svenske satsning inden for reality-tv nogensinde. En række ekstreme personligheder ankommer til den isolerede paradisø Palawu, og Åse Nordenskiöld skal styre produktionen. Men da kontakten til fastlandet afbrydes på uforklarlig vis, bliver det psykologiske spil imellem deltagerne mere tydeligt. Et skræmmende hændelsesforløb tager sin begyndelse. Sandheden går snart op for alle på øen at i dette dødelige spil, kan man ikke stole på andre end sig selv.

”Eksperimentet” var på en måde præcis som forventet og så alligevel overhovedet ikke. Jeg havde vildt høje forventninger til bogen, da den lød som noget, jeg kun kunne komme til at elske. Hvilket nok desværre var med til at gøre således, at den endte med at skuffe mig en smule. For selve bogens handling var egentlig ret meget, som jeg forventede, og jeg burde jo derfor havde elsket den. Det gjorde jeg dog desværre ikke rigtig. Faktisk syntes jeg til tider, den var en kamp at komme igennem, da jeg følte, den var ret langtrukken. Hvilket desværre også gjorde såldes, at jeg aldrig rigtig blev fuldkommen fanget af bogen.

Bogens historie var rigtig spændende – både fra en samfundsvinkel, men også fra en ganske almindelig spændingsvinkel. Hele konceptet omkring realityshowet var meget interessant, og selvom det er en ret skræmmende tanke, så kunne jeg sagtens se det blive til virkelighed. I en tid hvor vi gerne vil have alt vildere, passer det i hvert fald helt perfekt ind med et realityshow, der er en kombination af Robinson Ekspeditionen, Paradise Hotel og Extreme Makeover. Desværre synes jeg dog ikke, at selve showet havde så meget plads i bogen, hvilket jeg ellers gerne ville have haft. Det i sig selv var nemlig også ret spændende. Når det er sagt, så var det selvfølgelig ikke den vigtigste del af bogen, og jeg forstod godt, hvorfor det ikke havde en større rolle.

Desuden synes jeg ikke, at det psykologiske aspekt havde en stor nok rolle i bogen. Eftersom Tollström har en uddannelse inden for adfærdspsykologi, havde jeg et håb om, at dette aspekt ville være meget gennemgående. Samtidig med at det også ville skræmme mig en del. Det gjorde det dog bare ikke rigtig. Jeg havde i hvert fald aldrig den creepy følelse, som jeg helst ser følger med i en psykologisk thriller. Hvilket er virkelig synd, nu når potentialet til det helt klart var der. Det er dog ikke fordi, at bogen ikke er skræmmende til tider – jeg kunne bare sagtens lægge det fuldkommen fra mig, så snart jeg lukkede bogen igen.

Bogen er dog fyldt med masser af twists, som jeg virkelig elskede. Nogle regnede jeg ret hurtigt ud, mens andre kom fuldstændig bag på mig – hvilket var en helt perfekt blanding. Når dette skete var bogen nemlig på ingen måde langtrukken, og jeg måtte bare læse videre. Jeg er derfor også glad for, at jeg har fået læst den. For der er ingen tvivl om, at det er en ret vellykket og meget sammenhængende historie. Bogen var bare desværre ikke helt det, jeg havde håbet.

Bedømmelses hjerter - 3 ud af 5

2 thoughts on ““Eksperimentet” af Catrine Tollström

  1. Jeg ved ikke hvorfor, men din anmeldelse fik mig til at tænke på bogen som en “voksen” og mere nutidig, hardcore og reality agtig udgave af “Fluernes herrer”. Er det helt hen i vejret ?

    1. Jeg må indrømme, at jeg faktisk aldrig har læst “Fluernes herrer” (ja, jeg ved det..), så jeg skal ikke kunne sige, om den minder om. Jeg har dog hørt en del personer sige det samme – så måske? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *