Hvad er dit forhold til e-bøger?

Jeg er i øjeblikket i gang med at skrive eksamensopgave i kurset Vidensmedier på kandidaten i Informationsvidenskab og Kulturformidling på Københavns Universitet. Noget som er virkelig interessant, da jeg har valgt at have fokus på danskerne brug af e-bøger. Jeg arbejder altså med et emne, som jeg selv er ret hooked på. Sagen er nemlig den, at jeg er en papirromantiker. Men jeg er en papirromantiker, som hyppigt flirter stærkt med e-bogsformatet.

Jeg elsker at eje mine bøger i fysisk form, og der er næsten ikke noget bedre end duften af bøger. Desuden er jeg helt forelsket i min fysiske bogsamling, og jeg nyder at have bogstabler liggende rundt omkring i lejligheden. Desværre fylder bøger ret meget, og ofte er de også ret tunge at slæbe rundt på. Jeg har i hvert fald haft ømme skuldre efter at have slæbt rundt på bøger adskillige gange i mit liv. Ydermere er der bare flere situationer, hvor fysiske bøger ikke er super praktiske. Men det er e-bøger til gengæld ofte.

Jeg er f.eks. helt forelsket i min Kindle hver sommer. Jeg er meget lysfølsom, og kan derfor have store problemer med at læse i fysiske bøger uden for i solskin. Men jeg har intet problem med at læse på min Kindle, og den er derfor virkelig guld værd. Det er jo så skønt at kunne sidde på altanen og læse, mens man nyder solen. Ydermere elsker jeg mit abonnement på Mofibo, som tillader mig altid at have en bog med mig. Det gør nemlig, at jeg får læst så meget mere, end jeg ellers ville. Jeg har jo altid min mobil ved hånden, og derfor får jeg også pløjet mig igennem en god del e-bøger. Det er jo så nemt, når man f.eks. har lidt ventetid et sted. Så er det bare lige at tage mobilen op ad lommen, og straks kaste sig over en bog.

I forbindelse med min eksamensopgave har jeg lavet en spørgeskemaundersøgelse, som jeg håber, du kunne have lyst til at hjælpe med at besvare. Undersøgelsen består af 13 spørgsmål og tager ca. 5 min. at gennemføre. Du finder spørgeskemaet lige her. På forhånd mange tak for hjælpen 🙂 Du må forresten meget gerne dele det med dine læsende venner. Jo flere deltagere, jo bedre.

Hvad er din holdning til e-bøger?

10 thoughts on “Hvad er dit forhold til e-bøger?

 1. Jeg har aldrig rigtig været fan. Både fordi jeg, som dig, elsker bøger i deres fysiske papir form.
  Men nok allermest fordi jeg hader at læse på skærme. Jeg synes det er trælst i længden. Plus jeg har erfaret at jeg sover dårligt når jeg går direkte fra skærm til søvn, og jeg læser mest inden sengetid 🙂

  Men jeg kan så også godt se det geniale ved f.eks. en Kindle når man skal på ferie osv. Fordi den fylder ikke en skid. Og man kan have mange bøger med på den måde.
  Så jeg synes det er et genialt koncept med e-bøger, det er bare ikke for mig 🙂

  1. Ja, det kan virkelig godt være et problem, hvis man hader at læse på skærme. Hvilket jeg egentlig også selv gør – altså på nær på min Kindle, men det er jo også en helt anden type. Jeg tror dog bare, jeg efterhånden har vænnet mig til at læse på skærmen på min mobil, og derfor tænker jeg ikke så meget over det længere. Jeg forstår dog helt sikkert godt, at du foretrækker fysiske bøger. Også selvom du sagtens kan se, der også er gode aspekter ved e-bøger 🙂

 2. Jeg elsker e-bøger og synes bestemt ikke det er enten eller. Der er nogle bøger jeg gerne vil eje i papirform og nyde for tid og evighed. Der nogle jeg gerne vil læse i papirform. Og så er der en masse som jeg bare gerne vil læse her og nu. Og til det bruger jeg meget e-bøger.
  Der er dog kun nogle bogtyper, der fungerer for mig som e-bøger. Hvis det er ældre bøger, hvor sproget er anderledes eller fagbøger, så fungerer det ikke for mig digitalt. Det må være noget med måden at læse på.
  Jeg ved at flere gymnasier, som udelukkende er digitale har nogle udfordringer, for vi har lært vores hjerner, at når vi læser digitalt, så er det mere at skimme end at dybdelæse, og det kan måske forklare, hvorfor jeg bedst fungerer med knapt så sprogligt komplekse bøger, når det er e-bøger 🙂

  Til gengæld kan jeg ikke finde ud af høre lydbøger. Jeg glemmer simpelthen at høre efter 😀

  1. Jeg synes helt klart heller ikke, det er enten eller. Det er jo netop bare fedt, at de forskellige formater kan benyttes alt efter, hvad man føler for. Jeg har nemlig helt klart også bøger, som jeg skal eje fysisk. Men samtidig har jeg heller ikke noget mod at læse dem som e-bøger, hvis det lige er det, der giver mest mening for mig i øjeblikket 🙂

   Jeg tror helt sikkert, at du har fat i noget omkring det med, at nogle bogtyper ikke fungerer som e-bøger. Der er faktisk en god del forskning, der netop viser det, du beskriver. Samt at unge rent faktisk foretrækker fysiske tekster, når de læser faglitteratur 🙂

   Haha, lydbøger kræver altså også en del tilvænning. Det tog mig mange år at lære at høre efter, men så snart man knækker koden til det, så fungerer det faktisk ret godt. Men det er ikke bare noget, man sådan lige gør 🙂

 3. Bøger skal være i bogform for at fuldende oplevelsen!!
  Jeg kan godt se ebøger er smart. De er altid ved hånden, overkommelige i pris osv, men det kan på ingen måde hamle op med duften af rigtig bog. Derudover synes jeg, at jeg bliver alt for træt i øjnene af at læse på skærm.

  1. Jeg kan helt klart godt følge dig, og duften af bøger er simpelthen bare så skøn. Dog tænker jeg ikke, det er et spørgsmål om, hvad der er bedst. For det kommer nok helt an på personen og situationen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *