En refleksion over ikke opnåede læsemål

Jeg fik for lidt tid siden en kommentar med en undren over, hvem det var, jeg følte jeg skulle leve op til mht. antal læste bøger. Personen havde nemlig lagt mærke til, at jeg ofte virker utilfreds med, hvor meget jeg får læst. Og det fik mig til at tænke lidt. Jeg kan nemlig godt selv se, at jeg ofte klager over, at jeg ikke synes, jeg får læst nok. Men jeg ved jo godt, at jeg rent faktisk læser rigtig meget, og også meget mere end rigtig mange andre, så jeg burde jo ikke være utilfreds. Men det er jeg nu alligevel ofte.

Det er dog ikke fordi, jeg føler, jeg skal leve op til andres læsning. Det er mere fordi, jeg gerne vil leve op til min egen læsning. Jeg har nemlig en ret god idé om, hvor hurtigt jeg læser, og hvor meget jeg kan nå at læse på f.eks. en måned. Derfor irriterer det mig virkelig meget, når jeg ikke når at få læst det, som jeg godt burde kunne nå.

Selvfølgelig er der travle perioder såsom f.eks. eksamensperioder, hvor jeg selvfølgelig ikke kan nå at læse så meget. Men på almindelige hverdage har jeg ret god tid til at læse – hvis det ikke lige er fordi, jeg bruger flere timer på at lave ingenting. Og det er her, at mit problem ligger. Jeg bliver nemlig så træt af mig selv, når jeg ved, at jeg ville have haft masser af tid til at læse, hvis jeg f.eks. bare havde gjort det, istedet for bare enten at sidde og lave ingenting (fordi jeg måske keder mig) eller overveje, om jeg skal læse eller ej.

Dette betyder dog selvfølgelig ikke, at jeg godt kan lave andre ting end at læse, uden at blive irriteret på mig selv. For det kan jeg sagtens – jeg elsker f.eks. at se film og TV-serier. Men jeg vil virkelig gerne blive bedre til, at sætte mig til at læse med det samme, når jeg overvejer det, eller når jeg bare sidder og laver ingenting. På den måde ville jeg nemlig ret let kunne opnå de læsemål, jeg hver måned sætter mig selv – og på den måde være fuldt ud tilfreds med min læsemængde.

Har I specielle læsemål, I gerne vil nå på f.eks. en måned? Og bliver I også lidt irriteret på jer selv, hvis I ikke når disse mål?

10 thoughts on “En refleksion over ikke opnåede læsemål

 1. Jeg sætter aldrig læsemål på daglig, eller månedlig basis, kun Goodreads 2014 Reading Challenge der strækker sig over 1 år. Hvis jeg satte mig et mål på at læse x antal sider i gennemsnit om dagen, så kender jeg bare mig selv godt nok til at vide at jeg kører død i det, og oplever læsning som en pligt i stedet for noget jeg gør af lyst.

  1. Jeg føler heldigvis aldrig, at læsningen bliver til en pligt. Uanset om jeg har sat mål for mig selv eller ej. Men hvis man har det sådan, så synes jeg også, det er smartest at lade være. Læsning skal jo være for sjov, og noget man hygger sig med 🙂

 2. Åh. Hvor kan jeg genkende det. Lige nu er jeg selv bagud på min Goodreads-udfordring, fordi jeg har haft travlt med alle mulige andre (mere eller mindre) ting end at læse, og jeg bliver også lidt irriteret på mig selv.
  Føler jeg spilder tiden, når det går op for mig, at jeg ikke har læst i flere dage.

  Måske det skyldes egne forventninger… men jeg synes også lidt det er en lillebitte social-media forbandelse med læseudfordringer og opdatering af ens læsemål osv. For lige så fedt og motiverende og sjovt som det kan være med Goodreads, så kan det også give mig “stress”, når jeg ser hvor hurtigt og meget andre læser…
  Jeg kan godt lide at give fortællinger god tid, og give dem plads til at synke ind og vokse, når jeg er færdig med dem. Men det glemmer jeg nogle gange, når jeg bliver bidt af at skulle læse mere og hurtigere 😉

  1. Det er også det der med at føle, jeg spilder tiden (hvilket jeg også ofte gør), der irriterer mig mest.

   Jeg tror, du har meget ret i, at de sociale medier også har en lille indflydelse på irritationen. Som sagt så læser jeg ret hurtigt og ret meget, men jeg kan alligevel godt føle et vidst pres til at læse mere nogle gange (især i de perioder hvor jeg ikke rigtig får læst) pga. f.eks. Goodreads. Men samtidig synes jeg egentlig mest, at det er med til at motivere mig. Hvis jeg f.eks. kan se, at der er en hel masse, der læser på et bestemt tidspunkt, og jeg måske bare sidder og laver ingenting, så synes jeg ofte, at der er større chance for, at jeg faktisk også sætter mig til at læse 🙂

 3. Åh vi ligner hinanden meget på det punkt.. Jeg glæder mig tit over Thomas sætter sig og spiller psp om aften for så kan jeg læse.. Sætter mig godt til rette med en bog OG ipad hvilket er for dumt for ender jo med slet ikke at få læst ret meget :p

  1. Haha, jeg gør præcis det samme med min mobil. Jeg skal jo bare liiige kigge, og lige pludselig er der gået et par timer, og jeg har ikke fået læst noget som helst i min bog 😉

 4. Jeg synes, det er for stressende at skulle læse et bestemt antal bøger, så det holder jeg mig fra. Til gengæld har jeg et tema for hver måned i år, og selvom jeg overvejende er glad for det (da det er en god ‘undskyldning’ for at læse flere bøger af en bestemt forfatter eller i en bestemt genre), så bliver læsningen også lige lovlig ‘låst’ af det. Til næste år gør jeg derfor noget andet 🙂

  1. Jeg forstår godt, du føler dig lidt låst af, at læse i bestemte temaer. Jeg synes egentlig, det er en rigtig god idé. Men hvis jeg selv skulle gøre det, ville jeg nok beslutte mig for, at det kun skulle være én til to bøger, jeg skulle læse indenfor temaet, og resten af bøgerne kunne være det, som jeg virkelig har lyst til at læse 🙂

 5. Jeg har ingen læsemål overhovedet – og får ikke læst ret mange bøger, da jeg ikke læser særlig hurtigt og der tit er andre ting, der kommer i vejen.

  Så når du er ked af det over ‘kun’ at have læst 9 bøger, så synes jeg det er vildt.. 9 bøger på en måned virker som ønsketænkning for mig 😀

  1. Det er også først i løbet af det seneste år, hvor jeg har fået meget mere fritid, at jeg ikke længere synes, at 9 bøger om måneden er vildt. Jeg er en hurtiglæser, men det spiller jo helt sikkert også ind, hvor meget tid og overskud man har i hverdagen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *