Boglige nytårsforsætter 2016

Boglige nytårsforsætter i 2016Sidste år skrev jeg lidt om ikke at deltage i nogen bogudfordringer, for ikke at føle mig presset til at læse. Som stor lystlæser så føler jeg nemlig ikke, der skal så meget til. Derfor vil jeg heller ikke deltage i nogen bogudfordringer i år, men jeg har alligevel sat nogle små boglige forsætter for mig selv. Ikke nødvendigvis fordi jeg skal overholde dem, men fordi jeg er sikker på, jeg kun vil få noget positivt ud af at skrive dem ned og kunne kigge tilbage på dem i løbet af året. Der er jo en grund til, jeg har sat mig de mål – også selvom jeg måske af en eller anden grund skulle ændre mening i løbet af året.

Jeg har flere forskellige mål for i år, men mit største boglige forsæt handler om, at jeg skal blive bedre til at læse de bøger, som jeg har lyst til. Selvfølgelig læser jeg kun bøger, jeg har lyst til, men nogle gange kan jeg alligevel komme til at føle mig presset til at læse en bestemt bog, selvom det måske ikke er den, jeg har aller mest lyst til at læse lige i det bestemte øjeblik. Jeg skal derfor blive bedre til ikke at føle mig presset, men f.eks. bare at læse en tyk bog, hvis det er det, jeg har lyst til – også selvom det betyder, at andre når at læse en masse andre bøger i mens. For det er jo ikke det, det handler om; det handler om, hvad jeg gerne vil læse, og det skal jeg lære at huske på.

50 bøger
Jeg har i år sat mit Goodreads mål noget lavere, end min læsning de sidste par år egentlig fortæller, jeg burde sætte det. Dette skyldes dog netop, at jeg ikke vil føle mig presset til at læse; jeg vil altså have læsning som afslapning tilbage! Jeg ved nemlig, at jeg hurtigt kan føle mig presset til at læse små korte bøger, hvis jeg kommer bagud i udfordringen, og med et år som jeg ikke helt ved, hvad byder på, så vil jeg hellere være sikker. Desuden er det jo bare bonus, hvis jeg så får læst flere bøger. Hvilket jeg er dog er ret sikker på, jeg gør – men man ved jo aldrig.

12 bøger af Dennis Jürgensen
Jeg elsker Jürgensen; det er der vidst ingen tvivl om. Men jeg må indrømme, at der er rigtig mange af hans bøger, jeg enten ikke har læst, eller som jeg læste som barn, og ikke rigtig husker noget af i dag. Jeg vil derfor rigtig gerne få læst flere af hans bøger, og i og med de fleste er ret korte og letlæselige, så tænker jeg at én om måneden er perfekt. Især fordi jeg nyder at høre hans bøger som lydbøger (Torben Sekov ftw!), og jeg dermed også vil kunne få hørt lidt flere lydbøger således.

Starte på The Chronicles of Narnia af C.S. Lewis
I 6. klasse læste jeg og lavede skuespil over Løven, heksen og garderobeskabet, og selvom jeg virkelig godt kunne lide den, så endte hele det forløb med at gøre mig uendelig træt af historien. Igennem det seneste år har jeg dog fået en kæmpe lyst til rent faktisk også at få læst resten af serien samt genlæse den ovenstående. Og da jeg fik bokssættet med serien i julegave (der skal nok snart komme ‘Nyt i reolen’ – mine gaver befinder sig bare på Fyn indtil slutningen af januar), så er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at få læst dem. Eller i hvert fald i det mindste bare få læst nogle af bøgerne i serien.

Læs Det Gyldne Kompas af Philip Pullman
Jeg så Det Gyldne Kompas som forpræmiere, da den udkom i Danmark, og jeg hadede den! Okay, det er måske lidt hårdt sagt; men jeg var i hvert fald ikke synderlig begejstret for den, og kedede mig bravt under den. Jeg skulle derfor på ingen måde nogensinde læse bogen/serien. Men så fandt jeg ud af, hvor god bogserien egentlig skulle være, og så fik jeg pludselig lysten til at give mig i kast med den. Jeg har dog af en eller anden grund ikke fået det gjort, så det skal altså ske i år; om ikke andet så vil jeg i hvert fald bare have læst den første bog i år.

Læs flere tegneserier
I 2014 blev jeg rigtig begejstret for tegneseriegenren, men desværre synes jeg ikke rigtig, jeg fik læst så mange tegneserier i løbet af 2015. I hvert fald ikke i forhold til, hvor mange jeg egentlig gerne ville have haft læst. Jeg skal derfor prioritere at læse lidt flere i år; især fordi de jo netop er perfekte i travle perioder, eller på tidspunkter hvor man f.eks. har brug for et kort break mellem to bøger.

Læs alle bøger i #Flyvehjørnet til tiden
Vi snakker ikke om, hvor dårligt det gik med at få læst bøgerne til #Flyvehjørnet sidste år, hvilket jo er virkelig åndssvagt. Udfordringerne er jo rimelig lette at finde bøger til, og jeg kan jo virkelig godt lide konceptet; ellers ville jeg jo ikke have startet det. Så i år skal jeg uden tvivl også prioritere, at få læst én bog om måneden der passer til den givne udfordring.

Hold styr på bogkøb
Dette punkt handler ikke om at købe færre bøger (selvom jeg nok burde ;)), men mere om at holde styr på, hvilke og hvor mange bøger, jeg egentlig køber i løbet af året. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg forlængst er løbet tør for plads til flere bøger herhjemme, men det skal selvfølgelig ikke stoppe mig i at købe flere; jeg elsker jo bøger! Men jeg kunne måske godt blive lidt bedre til at overveje mine bogkøb endnu mere nøje, og se om det f.eks. er en bog, som jeg kunne vente med at eje og måske ønske mig i stedet. Desuden føler jeg bare, det kunne være lidt rart at få et overblik over mine bogkøb i løbet af året. Det er dog kun køb af fysiske bøger, det handler om – ikke bøger som jeg anskaffer mig på anden vis; f.eks. gratis eller på Kindlen (her kan der jo være rigtig mange bøger, uden de fylder i lejligheden).

Har I lavet jer nogen specifikke boglige nytårsforsætter i år?

13 thoughts on “Boglige nytårsforsætter 2016

 1. Jeg troede mere eller mindre jeg var den eneste, som ikke læste His Dark Materials-serien som barn, men jeg fik den endelig læst for lidt over et år siden, og den er virkelig vidunderlig, så du kan godt glæde dig!

  Tror også, jeg vil forsøge at gå genlæst Narnia-serien igen snarest. Læste dem for mange år siden, men kan næsten ikke huske dem, så det må snart være på tide 🙂

  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Jeg er ret sikker på, jeg ville have læst serien, hvis jeg ikke havde set filmen. Men den ødelagde virkelig alle mine tanker om nogensinde at læse bøgerne, hvilket jeg er så ked af. Men så er det jo godt, at jeg bare kan læse dem nu – og jeg glæder mig så meget til det 😀

 2. Fantastiske mål! Jeg bliver helt nostalgisk, når du nævner Dennis Jürgensen – manner hvor har jeg læst mange af hans bøger gennem tiden! 😀

  Mvh.
  Den lille Bogblog

 3. Åh, hvor har du meget godt i vente! Jeg er næsten helt misundelig. Jeg elsker ‘Narnia’-serien, og da jeg genlæste Pullmans trilogi i december, blev jeg også helt opslugt af den igen. Åh, hvor er den fantastisk.

 4. Jeg har to – og de er lidt pinlige, specielt for en, der skriver om børnebøger.
  Men øhm – jeg har aldrig rigtig fået læst Den lille Prins, og heller ikke Brødrene Løvehjerte.
  Men 2016 bliver året – det er jeg sikker på:-)

 5. Jeg har også planer om at læse Pullman igen i år.
  Hmm, den er efterhånden begyndt at dukke op flere steder, og jeg begynder langsomt at tænke om man måske skal strikke en form for readalong sammen….. (Går lige i tænkeboks…..)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *