Barselsvikar #1: Camilla Wandahl

I mens jeg prøver at navigere i min nye rolle som mor, har jeg som tidligere nævnt her, spurgt en flok skønne danske bogbloggere og forfattere, om de kunne have lyst til at passe bloggen lidt. Hvilket en del heldigvis havde. Der vil derfor komme et indlæg fra en barselsvikar om ugen i løbet af de næste måneder.

I dag giver jeg ordet til Camilla Wandahl, som udover at være forfatter, også driver bloggen Fabelmor. En blog som jeg selv har været rigtig glad for at læse – især da den blev oprettet lige i slutningen af min graviditet. Der er nemlig en masse gode tips og råd at hente.

Sådan bliver godnatlæsningen med din 2årige et hit

Vil du gerne læse flere bøger med dit barn, men ved ikke rigtigt, hvordan du skal komme i gang? Er du lidt træt af at læse de samme tre bøger på reolen – eller virker dit barn ligeglad med bøger?

Så er der heldigvis stadig håb for en hyggelig godnatlæsnings-stund. Din måde at læse på og de bøger I vælger, har nemlig rigtig stor betydning for, om læsestunden bliver en succes!

Jeg har lavet 3 tips til dig, der gerne vil gøre godnatlæsningen så hyggelig som muligt:

1. Læs dialogisk
Måske tænker du, at forfatteren selvfølgelig har skrevet den bedst mulige tekst i bogen, og derfor er det også den du skal læse. Men det behøver du slet ikke! Når du skal introducere en ny bog for et lille barn (0-3 år) er det en rigtig god idé at tage udgangspunkt i billederne, og faktisk mere snakke om ting og personer (fx: “Se, pigen spiser et æble” end at læse ordene i bogen. Især hvis bogen er til et lidt større barn.

Hvis dit barn “afbryder” din læsning eller vil bladre tilbage i bogen og kigge på en tidligere læsning er det helt ok. Det kan også være, at barnet begynder at fortælle om noget det har oplevet i dag (hvis der fx er en kat, fortæller barnet, at der også var en kat på vej hjem fra vuggestuen), og så skal du endelig give plads og rum til det.

Lige før sengetid er det måske ikke super oplagt – men faktisk kan det også være godt at dramatisere bogen. Fx trampe ligesom De tre bukkebruse eller lave grimasser ligesom dem i bogen (det sidste kan man godt gøre før sengetid).

2. Brug dit bibliotek
Det er helt klart mere inspirerende for dig selv at læse, hvis I ikke læser den samme bog 50 gange. Okay, der er bøger jeg har læst noget nær en million gange, fordi min søn elsker dem. Men sørg for altid at have MANGE bøger derhjemme – vi har fx ca. 50 bøger, der er vores egne og så går vi også på biblioteket så ofte som muligt.

I starten, da min søn var 1 år, ville han helst læse de bøger han kendte. Men nu vil han helst læse de nye bøger fra biblioteket – især hvis der er noget genkendeligt på forsiden (fx et barn eller en kanin).

Husk også at spørge bibliotekaren om idéer til bøger du kan læse. Sidste gang fik jeg bibliotekaren til at vælge ti bøger til os, bare for at få nogle andre titler, end dem jeg typisk selv ville vælge. Smag og behag er jo forskellig! Vælg også både bøger, der er typiske “drengebøger” og “pigebøger”. Min søn var fx vild med en prinsesse-tællebog på et tidspunkt 🙂

Og så er der som regel også meget dejligt legetøj på biblioteket …

3. Hav en fast aften-rutine
Hver aften, når min søn har fået ny ble og børstet tænder, vælger vi 3 bøger i reolen, som vi læser til godnathistorie. I perioder er det ham der vælger og i perioder er det mig. Det kommer lidt an på, hvor meget han har en mening den pågældende dag (og husk, at hvis der er en bog du er virkelig træt af, så er det bedre at lægge den væk, mens han ikke ser det, end at forbyde ham at vælge den lige før sengetid – så kan den også blive endnu mere spændende, når den kommer frem igen!)

Jeg prøver som regel at mage det sådan, at der er én bog, som jeg ved man kan snakke meget om, som vi kan læse først. Det kan være fordi den er lidt længere eller jeg ved der er en god handling eller meget detaljerede billeder i. Og så er de to andre typisk korte bøger eller pegebøger, som man kan læse hurtigt, hvis jeg synes den første bog tog lang tid at læse.

Efter bøgerne synger vi sange – og sommetider også mens vi læser, hvis det er en sangbog fx. Og så er det godnat-tid!

Jeg håber, at ovenstående 3 tips kan hjælpe jer i gang med en rigtig god godnatlæsnings-rutine. Jeg har skrevet et længere indlæg om dialogisk læsning her, hvis du er nysgerrig. Bare husk, at enhver aktivitet med et lille barn kræver tilvænning og øvelse for jer begge to – også at gøre læsningen til at succesfuld hyggestund 🙂 Så prøv dig frem med forskellige metoder og bøger.

God læselyst!

Har du lyst til at læse mere så find Camillas blog lige her. Du kan desuden også finde hende på Instagram (@fabelmor.dk) og Facebook (@Fabelmor.dk).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *