Top 5: Tvungen læsning

IMG_4920 - KopiVi har vel alle oplevet at blive tvunget til at læse forskellige bøger i løbet af vores skoletid, og selvom jeg elsker at læse, så har jeg altid hadet dette. Mest af alt fordi jeg virkelig ikke kan lide at blive tvunget til at læse noget, og så er det meget sjældent, at jeg rent faktisk prøver at give bogen en chance, selvom jeg måske ville havde elsket den, hvis jeg selv havde udvalgt den.

Der har dog været nogle bøger, som jeg er blevet tvunget til at læse i løbet af min skoletid, som alligevel har fået en stor plads i mit hjerte, og som jeg på alle måder nød at læse. Og det er fem af disse bøger, som dette indlæg af dedikeret til. Inspirationen kommer forresten fra denne uges Top 5 Wednesday.

Harry Potter og De Vises Sten af J.K. Rowling
Denne skulle vi læse i dansk i syvende klasse, hvilket jeg er super glad for. Jeg havde nemlig aldrig læst bogen før, og havde egentlig heller ikke planer om det før, da jeg egentlig havde det fint nok med at se filmene. Jeg blev dog selvfølgelig fuldstændig grebet af bogen, og de næste par måneder læste jeg ikke andet end Harry Potter bøger.

Ondskaben af Jan Guillou
Jeg havde absolut ingen forventninger til denne bog, men jeg startede med at læse det, vi havde for til næste dag, og før jeg havde set mig om, havde jeg læst den sidste side. Bogen var simpelthen bare alt for god til at lægge fra mig, også selvom det betød, jeg muligvis manglede at lave lidt andre lektier til dagen efter. 😉

Støvet på en sommerfugls vinge af Bjarne Reuter
Jeg husker ikke meget af handlingen i denne bog, men jeg tænker alligevel stadig på den som en virkelig god bog. Også selvom jeg måske ikke var helt så begejstret for den, da jeg egentlig skulle læse den – for selvom den var rigtig god, så gad jeg bare ikke læse mere i den ad gangen, end det vi skulle. Faktisk glæder jeg mig meget til at genlæse den en dag, for at finde ud af, hvad jeg vil synes om den nu.

Perlen af John Steinbeck
Denne bog havde jeg virkelig heller ikke nogen forventninger til; jo, at den nok ville være kedelig. 😉 Men det var den bestemt ikke! Jeg husker det som om, den havde nogle scener, der var lidt tunge at komme igennem, og som trak læseoplevelsen lidt ned for mig. Men alt i alt husker jeg den som værende god, og som en bog jeg helt sikkert også vil genlæse på et tidspunkt.

Marie Antoinette
Denne bog er måske egentlig lidt snyd, for det var som sådan ikke en bog, vi var tvunget til at læse – men det var én, vi fik læst højt af i historietimerne i syvende eller ottende klasse. Jeg ved derfor desværre heller ikke, hvilken af bøgerne om hende, det var – og derfor heller ikke forfatteren; jeg kan i hvert fald ikke huske det, hvilket er virkelig synd. Jeg elskede nemlig bogen! Den var virkelig interessant, og samtidig med jeg nød den meget, følte jeg også, at jeg lærte rigtig meget af den.

Hvilke bøger er de bedste, I har været tvunget til at læse i løbet af jeres skoletid?

12 thoughts on “Top 5: Tvungen læsning

 1. Jeg har også altid haft rigtig svært ved at læse en bog, hvis det har været tvunget. Senest har jeg læst “Fra hytterne” af Henrik Pontoppidan i forbindelse med min HF. Bogen var egentlig ikke lang – omkring 150 sider, og det var en masse små noveller. Alligevel læste jeg den først i sidste øjeblik, fordi jeg simpelthen ikke kunne tage mig sammen!

  1. Det er simpelthen så forfærdeligt, at tvungen læsning kan få én til at have det sådan – selvom man egentlig godt kan lide at læse, og at bogen sikkert ville være ret hurtigt læst 🙂

 2. Jeg kan faktisk slet ikke lige komme i tanke om noget jeg har læst som tvungen læsning i folkeskolen, så det kan ikke have været noget, som har gjort specielt indtryk på mig :/
  Til gengæld har jeg haft en del ‘tvungen’ læsning på universitetet, som har været fantastisk, bl.a. “Catch 22,” “To Kill a Mockingbird” og “Wonder” 🙂 så tvungen læsning er bestemt ikke altid en dårlig ting.
  Og hvor er det fedt, at I skulle læse Harry Potter! Det gad jeg da godt at vi havde gjort i min klasse dengang 😀

  1. Haha, nej når du ikke rigtig husker noget af det, du har læst i folkeskolen, så har det vidst ikke været specielt interessant 😛

   Åh, hvor fedt du har skulle læse så gode bøger på universitetet. Jeg er i hvert fald selv virkelig glad for “To Kill a Mockingbird” og “Wonder”, og dem ville jeg da virkelig gerne have læst på et tidspunkt i løbet af min skoletid 🙂

   Ja, det var virkelig fedt med “Harry Potter”! 😀

 3. Virkelig godt indlæg! Altså på uni, har vi jo læst masser af bøger, som vi var “tvunget” til at læse. Northanger Abbey af Jane Austen, skulle vi læse på første semester, og jeg havde altid gerne ville læse Austen, men havde bare aldrig fået taget mig sammen. Men der opdagede jeg virkelig en forfatter, som jeg elsker. I gymnasiet kan jeg huske, at vi skulle læse The Catcher in the Rye i engelsk, og jeg hadede den! Det er stadig en af de bøger, jeg nævner, hvis jeg skal sige en virkelig elendig bog. 😀 Tvungne læseoplevelser kan gå begge veje 😀

  1. Åh, ja. Tvungen læsning kan virkelig gå begge veje. Man kan hade nogle bøger helt vildt, men samtidig kan man også opdage nye yndlingsbøger- og forfattere. Jeg er i hvert fald selv evigt taknemmelig for, at jeg blev kastet ud i at læse “Harry Potter” – for nu kan jeg slet ikke forestille mig aldrig at have læst serien 😀

 4. Sikke nogle gode bøger, du blev pålagt dig at læse! Især ‘Harry Potter’ og ‘Perlen’ er jeg en smule jelly over. 😀

  Jeg mindes ikke at have nydt nogle af de bøger, vi blev ‘tvunget’ til at læse. Tværtimod dukkede der en stædighed op i mig, der ødelagde læseoplevelserne lidt..
  Der var dog en bog, der handlede om mutant myrere.. Og en dreng (helten-ish) i hans hjemby, eller noget. Den var vist ret okay! 😛

  1. Ja, men der har nu også været en del virkelig forfærdeligt i blandt 😛

   Haha, jeg fik nok også selv ødelagt en del læseoplevelser pga. “tvungen” læsning. Jeg er i hvert fald overbevist om, at der er nogen af bøgerne, jeg ville have nydt en del mere, hvis jeg selv havde valgt dem. Jeg ville jo bare gerne læse noget, som jeg fandt interessant 🙂

 5. Hvor fedt, at I blev sat til at læse Harry Potter, så er der håb i uddannelsessystemet, haha!

  Det første jeg kan komme i tanke om, som jeg er blevet sat til at læse i skolen er bl.a. ‘Animal Farm’ og ‘Of Mice and Men’ i gymnasiet. Jeg har ikke læst dem siden, men jeg husker dem som værende gode bøger. Der har sikkert også været nogle, jeg ikke brød mig om, men kan slet ikke komme i tanke om hvilke!

  1. Haha ja. Men vi havde så også en virkelig fed dansklærer, som faktisk også på et tidspunkt kort tid efter afholdte en hel læseuge (hvor vi selv valgte, hvad vi ville læse). Spørg mig lige om jeg synes det var fedt! Det var jeg så dog én af de eneste i klassen, der gjorde 😉

   Fedt du kun husker gode bøger! Selvom det egentlig heldigvis også er dem, jeg tænker mest på. Men man gider nok heller ikke rigtig at tænke tilbage på de “dårlige” læseoplevelser – de skulle bare overstås, så man kunne komme videre 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *