“Over sløret” af Nicole Boyle Rødtnes

Over sløretTitel: “Over sløret” / Forfatter(e): Nicole Boyle Rødtnes / Serie: Ilttyv, #1 / Sideantal: 357 / Forlag: Alvilda / Udgivet: 1.8.2015/ Læst på: Dansk

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.

“Mit løb tærer på ilten, og smagen af jern i munden bliver stærkere og stærkere. Den lægger sig som en hinde på min tunge. Hvis jeg ikke får fat i mere ilt snart, dør jeg…”

I en dyster fremtid koster hvert åndedrag penge. Kun de rige har råd til kvalitetsilt, som den der fandtes før katastrofen. De fattige må nøjes med dårligere ilt, der langsomt gør dem syge. Troy og Shay kæmper for at overleve, men da Shay bliver fængslet under falske anklager og ikke har råd til at betale ilten i fængslet, bliver de begge tvunget ud i en livsfarlig alliance.

”Over sløret” skulle befinde sig i min reol i et år, før jeg endelig tog mig sammen til at få den læst. Hvorfor der gik så længe forstår jeg ikke helt, for det var en bog, jeg fløj igennem på et par timer. Eller jo, jeg ved måske egentlig godt hvorfor. De sidste mange måneder har jeg nemlig følt, jeg er blevet lidt kvalt i YA dystopi. Jeg har simpelthen læst så mange bøger i denne genre indenfor ganske kort tid, hvilket har gjort mig lidt træt af genren. Eller det troede jeg, at jeg var. Det var dog kun indtil, jeg rent faktisk fik startet på denne. ”Over sløret” var nemlig lige netop den bog, som kunne modbevise, at jeg kan blive træt af genren.

Jeg kendte kun svagt til bogens handling på forhånd, da jeg havde det bedst med at gå ind til den uden den store viden. Jeg havde dog hørt virkelig meget godt om bogen, og jeg tænkte derfor, at handlingen jo kun kunne være interessant. Hvilket den i den grad også var. Mit problem med YA dystopi har lidt været, at de ofte kører i nogenlunde det samme spor. Denne skilte sig dog ret meget ud. Handlingen lignede nemlig på ingen måde noget, jeg havde læst før. Jeg var f.eks. helt vild med det overordnet plot omkring ilt. Det gav nemlig en rigtig interessant dybde til handlingen. Ilten er jo hovednøglen til overlevelse, og det er derfor virkelig spændende at læse om, hvad man vil gøre, når man f.eks. har svært ved at få råd til netop dette.

Jeg fandt desuden hele universet virkelig interessant. Det virker meget gennemtænkt, og jeg synes, det hele virkede meget plausibelt. Jeg kan i hvert fald godt forstå, at verden ser ud, som den gør i den fremtid, som vi befinder os i igennem historien. Selvfølgelig er der nogle ting, som ikke hænger helt sammen i forhold til personernes viden om verdenen. Men jeg synes, bogen giver en rigtig god forklaring på disse ting. I det hele taget synes jeg, at både bogens univers og historie er bygget virkelig godt op. Det hele lader nemlig også til at hænge godt sammen. Hvilket er ret vigtigt for mig, hvis jeg skal tro på, at universet kunne være ægte.

Bogens hovedpersoner er søskende, hvilket jeg ikke vidste på forhånd. Det skaber dog en virkelig god dynamik i historien. For det første synes jeg, det mindske det romantiske aspekt af bogen. Der er en smule kærlighed i luften, men det har en meget lille plads i forhold til resten af plottet. Desuden synes jeg bare, det fungerer virkelig godt, at være vidne til Troy og Shays forhold til både hinanden og resten af deres familie. De har nemlig et ret forskelligt forhold til denne.

”Over sløret” er skrevet af den danske forfatter Nicole Boyle Rødtnes, men hvis jeg ikke vidste bedre, så ville jeg tro, den var amerikansk. Bogen er nemlig fuldt ud på niveau med de fantastiske udenlandske dystopiske romaner, jeg har læst. Hvilket på alle måder er et kæmpe kompliment i min verden. Jeg synes derfor også straks, du bør kaste dig over den, hvis du endnu ikke har gjort det. Den fortjener nemlig at blive læst af så mange som overhovedet muligt. Vær dog klar til at læse videre i serien med det samme, du har læst ”Over sløret” færdig. Bogen slutter nemlig på den ondeste måde, som gør at man bare må læse videre.

Bedømmelses hjerter - 5 ud af 5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *