“Historien om A.J. Fikreys liv” af Gabrielle Zevin

Historien om A.J. Fikreys livTitel: “Historien om A.J. Fikreys liv”
Forfatter(e): Gabrielle Zevin
Serie: –
Sideantal: 281
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 24.3.2015
Læst på: Dansk

Denne bog er et anmeldereksemplar fra forlaget.


“Intet menneske er en ø; enhver bog er en verden.

Citatet står skrevet over indgangen til Island Books, som ejes af A.J. Fikrey. Engang var det et litterært åndehul fuld af engagement og sjæl, men efter sin kones død føler A.J. ikke længere samme glæde ved bøgerne. Som årene er gået, har han langsomt givet op og meldt sig ud af det lille øsamfund. Da han en dag finder en højst usædvanlig overraskelse i sin forretning, bliver alt dog vendt på hovedet. A.J. Fikrey får en enestående mulighed for at ændre sit liv og se verden med nye øjne.

Historien om A.J. Fikrys liv er for bogelskere, og der er noget for enhver: kærlighed, drama, romantik, humor og uforglemmelige karakterer. Fortællingen er en rendyrket kærlighedserklæring til litteraturen og minder os om, hvorfor vi læser, og hvorfor vi elsker.

Jeg havde læst rigtig mange gode anmeldelser af denne bog, og samtidig havde bagsideteksten gjort mig fuldstændig forelsket fra første gang, jeg læste den – jeg havde derfor ret vilde forventninger til den. Dette var måske ikke helt fair, at gå ind til bogen med; men faktisk endte mine forventninger ikke rigtig med at betyde noget for min læseoplevelse. Bogen var nemlig meget anderledes, end jeg havde forventet.

Af en eller anden grund, havde jeg forestillet mig historien være meget anderledes fra, hvad den egentlig viste sig at være; og det tror faktisk var en rigtig god ting. Jeg er i hvert fald overbevist om, det fik mig til at holde mere af den, da jeg på ingen måder havde nogen idé om, hvordan historien ville udvikle sig, og jeg dermed bare lod mig føre med.

“De havde aldrig talt om andet end bøger, men hvad her i livet er mere personligt end bøger?”

Bogen foregår over en ret lang årrække, og springer i tiden nogle steder, og dette kunne jeg ret godt lide. Det fungerede rigtig godt for bogen, og gav et fantastisk flow til historien. Desuden elskede jeg, at man dermed var en større del af A.J.’s liv, og så rigtig mange skønne episoder fra dette.

Der er desuden så stor fokus på både bøger og læsning i bogen, hvilket jeg elskede! Især fordi dette aspekt af bogen var sådan en stor del af det hele, og bogen på ingen måder ville havde været det samme uden dette. Desuden synes jeg virkelig, bogen er en fryd for alle bogelskere – jeg elskede i hvert fald alt, der havde bare en smule at gøre med bogkærlighed i bogen.

”Man får alt, hvad man har brug for at vide om et andet menneske, af svaret på spørgsmålet: Hvad er din yndlingsbog?”

Selvom jeg virkelig nød bogens fortælling, så var det helt sikkert bogens personer, jeg var mest vild med. De var bare fuldstændig perfekte for bogen, og jeg elskede hvordan, de alle var så virkelige. Jeg kunne let se dem for mig, og jeg forstod alle deres handlinger. Desuden elskede jeg, at selvom det er A.J., der er hovedpersonen, så får flere af bogens bipersoner også lidt taletid – det fungerede nemlig også rigtig godt, og var med til at gøre således, at jeg også følte, jeg kom til at kende dem. Derudover gennemgik A.J. en ret stor udvikling i løbet af bogen, og den nød jeg meget at følge med i.

”Nogle gange finder bøger os først, når tiden er inde.”

Bogens sprog var desuden virkelig godt. Zevin skriver det hele på en meget let måde, men alligevel er der ingen tvivl om, hvert ord er nøje afvejet, før det er blevet tilføjet til teksten. Det er nemlig også ret eftertænksomt, men samtidig også rigtig fint – og så indeholder bogen virkelig bare nogle helt fantastiske betragtninger, som jeg følte talte direkte til mig (og alle andre bognørder).

Bogen var en fantastisk oplevelse, og samtidig også en rigtig god kombination af både sød og sjov – og helt utrolig hjertevarm. Den blæste mig dog ikke som sådan bagover, men jeg nød alligevel hvert minut i dens selskab. Desuden er det på ingen måder sidste gang, jeg har læst den; jeg vil så gerne opleve A.J.’s liv igen en dag.

Bedømmelses hjerter - 4,5 ud af 5


One thought on ““Historien om A.J. Fikreys liv” af Gabrielle Zevin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *