“De faldne” af Line Holm Nielsen m. fl.

De FaldneTitel: ”De faldne”
Forfatter(e): Line Holm Nielsen m. fl.
Serie: –
Sideantal: 431
Forlag: Berlingske Media Forlag
Udgivet: 9.11.2010
Læst på: Dansk

Mere end 30 danske soldater er faldet i kamp i Afghanistan. De blev ­fløjet hjem i kister dækket af et dannebrogs­flag. Nu er de blot et nummer i rækken. Men hvem lå inde i kiste nummer 1, 7, 13, 25 og 31?

Bag hvert nummer gemmer sig et menneske: En far. En bror. En søster. En søn, En kæreste. En god ven. En FCK-fan. En jæger. En festabe.

I denne bog går vi bag om numrene. Gennem familierne, vennerne, præsterne og soldaterkammeraterne fortæller vi de faldne soldaters historier – én for én.

“Lige nu virker det fattigt at tale om helte, men i mine øjne er det dét, Mikkel er.”

Major Anders Storrud om konstabel Mikkel Keil Sørensen, der døde i september 2007. Anders Storrud faldt selv få uger efter.

Jeg ville ønske, der aldrig havde været grundlag for at skrive denne bog. Men det er der desværre, så jeg er bare glad for, den er skrevet så godt, som den er. Bogen er inddelt i små korte kapitler. Nogle af kapitler beskriver om, hvordan nogle af soldaterne er blevet dræbt – dette er dog kun, når der er flere af soldaterne, der er blevet dræbt samtidig. Ellers står det i beskrivelserne af soldaterne, som dækker over de fleste af kapitlerne i bogen. Udover de forskellige beskrivelser, er der også en gang imellem nogle sider med billederne. Billederne er virkelig godt taget, og man fornemmer tydeligt alvoren i dem.

Beskrivelserne af hver enkelt person, er virkelig godt skrevet, og man føler nærmest at man kommer til at kende alle personerne. Deres personlighed bliver beskrevet sådan, så man ikke kan andet end at tænke på personen længe efter. Samtidig er det tydeligt at forestille sig, hvordan samtalerne (som bogen er skrevet ud fra) med familien og vennerne er forgået. Man mærker en smule af den smerte, som alle de pårørende har – men samtidig skinner det også tydeligt igennem, hvor stolte de er. Det er jo deres far, mand, kæreste og/eller ven der har ofret sit liv, for at gøre nogle andres liv bedre. De (fleste) er døde i kamp, på missioner som de altid har drømt om, at kunne være med til.

Nu er det ved at være en uge siden, at jeg læste denne bog færdig, og jeg må sige at den stadig sidder i kroppen på mig. Hver gang jeg hører ordet krig eller Afghanistan, falder mine tanker på de forskellige personer. Det er en bog, der virkelig sætter sig fast, og man tænker over i meget lang tid efter. Jeg vil anbefale alle at læse den, uanset om de er for eller imod krigen. De faldne fortjener at blive mindet, og jeg synes denne bog gør det rigtig godt.

Bedømmelses hjerter - 5 ud af 5

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *