Troværdighed

TroværdighedDet er ingen hemmelighed, at jeg får en del bøger sendt til anmeldelse fra forskellige forlag og firmaer. Hvilket man også tydeligt kan se på bloggen, da jeg altid skriver, hvis en bog jeg anmelder er et anmeldereksemplar.

Det seneste halve år synes jeg dog desværre, der har været et lidt for stort fokus på det med at anmelde bøger sendt til anmeldelse. Ment på den måde at det virker som om, der er flere og flere læsere, der ser lidt skævt til dette, og rent faktisk ikke læser anmeldelser af bøger, bloggere har fået sendt til anmeldelse. Eller måske læser anmeldelserne med en vis skeptisk over for, om anmeldelserne er troværdige. Og det synes jeg virkelig er synd.

Jeg kunne i hvert fald aldrig selv finde på ikke at anmelde en bog ærligt, bare fordi jeg havde fået den sendt til anmeldelse og ikke selv havde købt den. For hvis et forlag/firma ikke kan lide, at man f.eks. giver en bog en lav rating, så er det ikke nogen, jeg er interesseret i at samarbejde med. Man kan jo aldrig 100% på forhånd vide, om man vil kunne lide en bog eller ej – og bare fordi jeg ikke kan lide en bestemt bog, så betyder det jo ikke, at andre ikke kan. Bogen vil altså dermed stadig få reklame. Derfor finder man også anmeldelser af bøger her på bloggen, som jeg har fået tilsendt til anmeldelse, men som jeg har givet en ret lav rating. Ganske enkelt fordi jeg virkelig ikke kunne lide bogen.

Desuden er rigtig mange af de bøger, jeg får tilsendt fra forlag, bøger som jeg selv har spurgt efter. Det er altså bøger, som jeg er virkelig interesseret i at læse, og som jeg på en eller anden måde helt sikkert ville have læst og anmeldt alligevel. Jeg får dog også bøger tilsendt, som jeg ikke selv har bedt om, og disse kan selvfølgelig være mere eller mindre interessante for mig. Det er derfor heller ikke alle af disse, som jeg rent faktisk ender op med at læse – selvom der selvfølgelig også er nogle af dem, som jeg slet ikke kan vente med at komme i gang med. Men det har stadig ikke noget at sige for, om jeg giver en bog en høj eller lav rating – det kommer udelukkende an på min læseoplevelse.

Derudover prøver jeg for det meste at variere mine anmeldelser herinde, så det skifter lidt mellem at være anmeldelser af anmeldereksemplarer og andre bøger. Sandheden er dog, at jeg meget udelukkende læser anmeldereksemplarer i perioder – ikke nødvendigvis fordi bøgerne er sendt til anmeldelse, men fordi det er nye udgivelser, som oftest kommer i bunker, men som jeg også er meget interesseret i at læse. Og så er det jo klart, at de kommer i første række. Jeg kan i hvert fald ikke se, hvorfor jeg ikke skulle læse disse bøger først, når jeg jo rent faktisk har en stor interesse i dem.

Dette er måske lidt et rodet indlæg, men det jeg egentlig gerne vil frem til er ganske enkelt, at man altid kan stole på, at jeg siger min 100% ærlige mening i mine anmeldelser – og det uanset om jeg har fået bogen sendt til anmeldelse, om jeg selv har købt den, eller om den f.eks. er lånt på biblioteket. Min troværdighed kan nemlig ikke købes. Desuden er jeg sikker på, (i hvert fald størstedelen af) forlagene også har mest interesse i, at man netop siger sin ærlige mening om en bog; vi er jo alle forskellige, og vil derfor også alle have forskellige meninger om bøger.

Hvordan har I det med at læse anmeldelser af bøger sendt til anmeldelse?

14 thoughts on “Troværdighed

 1. Jeg synes ligesom dig, at det er ret ærgeligt (og egentlig også lidt mystisk), at der er kommet mere og mere negativ fokus på anmeldereksemplarer i bogbloggermiljøet. Som udgangspunkt vil jeg også ALTID antage, at enhver anmeldelse på en personlig blog vil være bloggerens personlige og upåvirkede holdning til bogen – hvad skulle ellers være formålet? Dog vil jeg sige, at det nu ikke for mig virker som noget, der har fået meget fokus trods alt – men måske jeg bare ikke har opdaget det?

  Desuden synes jeg det virker lidt voldsomt at antage, at en bogblogger skulle være så ivrig efter flere gratis bøger, at de ligefrem var villige til at skrive en “falsk” anmeldelse – for det er jo reelt den eneste gevinst/betaling en bogblogger som udgangspunkt ville få ud af at give en usand positiv anmeldelse. Der er altså ikke kæmpe økonomisk gevinst i at lyve, men derimod en ret stor risiko for at miste læsere/følgere, som jo er enhver blogs leveblod, hvis man bliver fanget i at “lyve”, så det virker for mig rent logisk heller ikke som noget nogen bogblogger ville risikere.

  Men fint indlæg, og det skader jo aldrig lige at markere 😉

  1. Jeg kan nemlig virkelig heller ikke se, hvad formålet med ikke at fortælle sin ærlige mening om bøgerne skulle være. Der er jo, som du selv skriver, ikke en kæmpe økonomisk gevindst ved at anmelde bøger, man får tilsendt – og da slet ikke i at lyve i anmeldelser af disse bøger. Desuden vil man jo helt sikkert også miste læsere på det, hvis det bliver opdaget, hvilket det helt sikkert nok skal blive, og det kan jeg heller ikke rigtig se, at bloggerne skulle være interesseret i.

   Mht. forkus på det, så synes jeg, der har været en del diskussion rundt omkring i krogene om det – især om det med, at man tydeligt skal gøre opmærksom på, at det er et anmeldereksemplar, man anmelder. Hvilket der åbenbart er en del, som ikke rigtig ved/vidste – eller havde lyst til at fortælle om.

   Men nej, jeg tænkte også, at det i hvert fald aldrig kunne skade at være åben omkring, hvordan jeg forholder mig til at anmelde bøger, jeg får tilsendt til anmeldelse 🙂

 2. Hvorvidt bogen er et anmeldereksemplar eller ikke, gør mig ikke det store. Læser alligevel kun anmeldelser om bogen virker til at fange mig:) Men, kan godt finde på at skippe en anmeldelse om det er samme bog over det hele, HELE tiden! Men det gælder jo forøvrigt alle produkter, og ikke kun bøger;)

  1. Det er jeg glad for at høre – og jeg springer også over anmeldelser af bøger, som ikke siger mig så meget. Og af de bøger, som bliver omtalt over alt hele tiden; det er dog mest, hvis jeg ikke på forhånd selv har læst bogen. Ellers ender jeg bare med at blive træt af bogen, før jeg overhovedet kommer i gang med at læse den 😉

 3. Jeg har ingen problemer med at læse anmeldelser af anmeldelses-bøger – jeg synes, bogbloggerne generelt er blevet langt mere kritiske de senere år, og jeg er ikke bekymret for, at en anmeldelse evt. kan være farvet af, at vedkommende har fået bogen tilsendt.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Jeg synes faktisk også, at det virker som om, at bogbloggerne er blevet mere kritiske de senere år. Selvfølgelig er der stadig nogle, hvor det lidt virker som om, de siger ja til alt, de får tilbudt (også selvom det overhovedet ikke er noget, de ellers ville havde læst) – men det er alligevel sjældent, at jeg tænker over det 🙂

   Og fedt at høre, at du ikke er bekymret over, om anmeldelserne kunne være farvet af, at de er blevet tilsendt til anmeldelse 🙂

 4. Jeg blev også virkelig ked af det da jeg fik en kommentar i vinters om, at jeg ikke virkede troværdig, fordi jeg ratede anmeldereksemplarer højt. Vedkommende mente, jeg måtte være “købt” af forlaget. Måske var det bare en troll, men av den gør ondt! Især fordi det slet ikke passer, jeg har givet både 1 og 2 stjerner til flere anmeldereksemplarer, så jeg forstår slet ikke hvor det kommer fra :/ Jeg kan godt forstå vedkommende var skeptisk, hvis jeg gav 5 stjerner til samtlige anmeldereksemplarer, men det gør jeg jo altså ikke.

  Jeg er ligeglad med hvor andre har fået bogen fra, jeg læser anmeldelsen og det er så det – det eneste tidspunkt hvor jeg ikke gider er, når en blogger ikke vil tale negativt om anmeldereksemplarer – det har jeg ikke oplevet i Danmark, men en amerikansk blogger gjorde det, fordi hun ikke ville genere forlag og forfattere. Så hun gav 5 stjerner til alle anmeldereksemplarer, som alle var fantastiske og hendes nye yndlingsbog. Efter bog 50 er det bare ikke rigtig troværdigt længere.

  Jeg har også lagt mærke til, at den her debat også har været oppe på flere modeblogs og madblogs, det her med om man kunne stole på deres sponserede indlæg, og derfra er debatten nok flydt med over i bogbloggermiljøet.

  1. Det er bl.a. ud fra den kommentar, som jeg kan huske, du har fortalt om, at jeg lidt følte, at jeg gerne ville fortælle åbent om, hvordan jeg forholder mig til at anmelde bøger, jeg får tilsendt til anmeldelse. Bare så der overhovedet ikke kan være nogen tvivl om, om man kan stole på mine anmeldelser eller ej – selvom jeg ikke forstår, at man ikke skulle det. Desuden forstår jeg virkelig godt, at den kommentar gjorde ondt – det ville den helt sikkert også have gjort her, hvis jeg havde fået sådan en.

   Det virker også ånssvagt, når man ikke vil tale negativt om anmeldereksemplarer – og det er lige netop på sådanne tidspunkter, hvor man godt kan blive i tvivl om, om bloggeren siger sin ærlige mening eller ej. Det er dog heldigvis heller ikke noget, som jeg har hørt om i Danmark.

   Ja, du har nok helt ret i, at det er derfra, at det har spredt sig lidt. Og selvom jeg selv ikke har problemer med at læse sponsorerede indlæg, så kan jeg da godt forstå, hvis nogle måske er lidt skeptiske over for disse – selvom jeg er sikker på, at størstedelen af bloggerne rent faktisk skriver deres ærlige mening. Ved sponsorerede indlæg er der bare penge involveret, hvilket kan skabe en økonomisk gevinst ved f.eks. at lyve – hvilket der jo ikke rigtig er ved at få tilsendt en bog til anmeldelse (den økonomiske gevinst er i hvert fald ikke specielt stor), og det burde derfor ikke kunne sammenlignes.

 5. Jeg forstår udemærket hvad du mener! Selv har jeg det sidste lange stykke tid næsten kun læst anmedereksemplarer, da disse, for mig, kommer i første række – og der har været lidt presset, så der har simpelthen ikke været tid til andet.

  Det er også utrolig vigtigt for mig, at mine læsere er klar over, at jeg IKKE bare skriver noget, for at gøre forlagene/forfatterne glade. Jeg skriver min ærlige mening.

  Men, som sagt, forstår jeg udemærket hvad du mener – og kan sagtens se hvorfor nogle læsere ville mene som de gør. Og netop derfor er det måske bare endnu vigtigere, at du tager dette emne op!

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  1. Anmeldereksemplarer kommer altså også bare virkelig i perioder – og så hober de sig altså hurtigt op. Og man vil jo netop gerne anmelde dem forholdsvis hurtigt 🙂

   Men ja, det er for mig også meget vigtigt, at mine læsere ikke er i tvivl om, at jeg altid skriver min ærlige mening. Og det er jeg nu egentlig sikker på at (stort set) alle mine læsere ved – men det er nu alligevel rart lige at være 100% sikker på, at alle nu ved det. Eller da i det mindste har mulighed for at læse min mening om emnet 🙂

 6. Synes egentlig, at det er en helt åndssvag og underlig diskussion. Og jeg kan slet ikke forstå, at man tror, at et anmeldereksemplar gør en blogger utroværdig. Kernen ved at anmelde er jo netop, at være ærlig. Synes egentlig at det er lidt morsomt, at der er så meget om det i bogbloggerverdenen, for der er da andre “blogmiljøer”, hvor gaver/prøver optræder i langt højere grad, hvor det nogle gange kan blive meget mere svært, at gennemskue, hvad der er reklame og hvad der er en ærlig mening. 🙂

  1. Det synes jeg også! Jeg kan nemlig heller ikke forstå, at man tror bloggerne ville anmelde anmeldereksemplarer utroværdigt – hvad skulle vi overhovedet få ud af det? Men ja, det er også lidt “sjovt”, at der er kommet så stort fokus på det i bogbloggerverdenen, hvor det trods alt er ret tydeligt at se, når der er tale om et anmeldereksemplar 🙂

 7. Jeg kan heller ikke forstå hvorfor folk tror at et anmeldereksemplar gør en blogger utroværdig.. Jeg synes i hvertfald at dine anmeldelser er rigtig gode og meget nyttige. Har du egentlig læst en bog der hedder The beginning of everything? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *