Noget om glæden ved ulæste bøger

Noget om glæden ved ulæste bøgerJeg har været en lille smule inde på dette emne før ifm., at jeg skrev om book buying bans og bogkøbsnedsættelse – jeg føler dog ikke, at jeg har været nok omkring emnet. Jeg vil derfor i dag snakke lidt om TBR-piles, og om ikke at føle sig presset af ulæste bøger.

Bog Booktube ser jeg konstant flere og flere såkaldte unhauls, og jeg ser rigtig mange som deltager i #0by16, som i alt sin enkelthed handler om ikke at have nogen ulæste bøger i sin reol, når vi når til 2016. Begge ting som jeg egentlig godt kan forstå, men som jeg har det ret stramt med selv. Jo, jeg sorterer da også ud i mine bøger engang imellem, men det handler mest om, at jeg ganske enkelt har nogle bøger, som jeg ikke længere har den mindste interesse i – og så er det jo bedst, at de kommer videre til nogle andre.

Desuden kan jeg også godt forstå tanken i, at man ikke har lyst til at have ulæste bøger på sine hylder, men f.eks. gerne vil kunne kigge på sin reol og mindes alle ens læseoplevelser – og ikke blive stresset over alle de bøger, som man stadig mangler at læse. Jeg bliver dog hverken stresset eller føler mig presset, når jeg ser på mine ulæste bøger. For selvom der er rigtig mange ulæste bøger i min samling, så forbinder jeg mest af alt dette med glæde og håb.

Jeg nyder nemlig at tænke på, at jeg stadig har så mange ulæste bøger, som bare venter på jeg dykker ned i dem; så mange eventyr der venter på at blive fortalt. Desuden elsker jeg tanken om, at jeg til hver en tid kan gå ud til min reol, og trække lige netop den bog i den genre ud, som jeg har lyst til at læse. Derudover er der også bare noget rart ved tanken om, at jeg aldrig løber tør for nye bøger at læse – heller ikke selvom jeg (af en eller anden grund) ikke skulle forlade min lejlighed i et år.

Og ja, der er nok bøger i min reol, som jeg aldrig vil nå at få læst. Men det har jeg det faktisk helt fint med. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis det er således, men samtidig tænker jeg også, at det på den anden side er uundgåeligt. Jeg udvikler mig jo, og min smag ændres samtidig også over tid – så måske vil jeg vokse fra nogen af de ulæste bøger, som jeg ejer. Men jeg elsker stadig tanken om, at de er en del af mit livs bibliotek – og at jeg f.eks. har muligheden for at udlåne dem til andre læsere, som skulle være mere interesseret i dem.

Hvordan har I det med at have ulæste bøger i jeres samling?

22 thoughts on “Noget om glæden ved ulæste bøger

 1. Jeg har mange bøger i reolerne, som jeg endnu ikke har fået læst. Når jeg så kiggerne hylderne igennem efter læsestof, er det næsten som at gå på biblioteket og finde inspiration til nye bogoplevelser.

  1. Det er også sådan, jeg oftest har det, når jeg går på udkig på mine hylder – især når jeg opdager en bog, som jeg helt havde glemt, jeg ejede (hvilket faktisk sker ret ofte, når ens bøger står mast sammen på alt for lidt plads :P) 🙂

 2. Helt og aldeles fint! Jeg elsker at jeg har flere bøger at vælge imellem, at jeg ikke er ‘tvunget’ til at skulle læse noget bestemt når jeg er færdig med en bog. Valgmuligheder er vejen frem hvis du spørger mig.
  Og det der med at nå at have 0 ulæste bøger på sin hylde, det er jo urealistisk for bogelskere som os! 😉

  1. Det er nemlig virkelig skønt at have en masse valgmuligheder i reolen – sådan vil jeg også selv helst have det 🙂

   Haha, ja. For mig er det i hvert fald fuldstændig urealistisk, at det nogensinde kommer til at ske – og hvorfor så stræbe efter det? 🙂

 3. Jeg har det fint med ulæste bøger på hylderne, for ligesom du kan jeg godt lide tanken om, at jeg altid har mulighed for at gå hen til mine boghylder og finde en bog, jeg gerne vil læse.

  Jeg synes dog, at jeg pt. har for mange ulæste bøger stående, så i år går jeg ikke på biblioteket, ligesom jeg køber lidt færre bøger (sidstnævnte betyder i øvrigt, at jeg nyder mine bogindkøb dobbelt så meget, og det er jo kun godt :)). Ulæste bøger stresser mig ikke, men jeg har netop købt bøgerne i sin tid for at læse dem, og så skal de naturligvis også det 🙂

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Jeg synes også, at det er helt fint, at man føler, man har for mange ulæste bøger. Så længe man ikke lader sig stresse af dem. Du har nemlig helt ret; man har jo netop købt bøgerne i sin tid, for at læse dem – så det er da også klart, at de skal det. Selvom jeg dog også oplever bøger, som jeg når at vokse fra eller bare miste interessen for – og det synes jeg faktisk også er okay. Jeg har jo stadig købt bøgerne af en grund, og måske får jeg alligevel lyst til at læse disse en dag 🙂

 4. Jeg har det generelt OK med det – bliver der for mange kan jeg godt få lidt stress over det, fordi jeg bare gerne vil læse dem alle sammen! De der 80-90 stykker jeg har pt. begynder at være lige på grænsen til at jeg føler mig lidt presset. Men derunder synes jeg bare det er skønt 😀

  1. Haha, den følelse kender jeg så også. Nogle gange har man bare lyst til at læse alle de ulæste bøger, man har – men det er jo bare rart, at man har det sådan 🙂

 5. Jamen man skal da have et lager! Tænk at skulle i gang med en ny bog og kun have et par stykker at vælge imellem af ulæste? Frygteligt! Nææ, jeg har på den gode side af 100 ulæste bøger, måske endda 200+, og det har jeg intet problem med. Jeg skal nok nå det en dag, måske. Indtil da nyder jeg bare synet 🙂

  1. Det er lige præcis min tanke! I det hele taget virker det meget som om, at vi har det på præcis samme måde med ulæste bøger. De er altså bare rare at have i ens samling <3 Også selvom der måske er bøger, man aldrig når at få læst - synes af dem er jo også virkelig skønt 🙂

 6. Jeg har det ret meget på samme måde som dig omkring ulæste bøger.
  Førhen stressede det mig faktisk lidt at have så mange ulæste bøger stående, så jeg kan godt forstå dem, der vil til bunds i bunken.
  Men nu glæder jeg mig bare over alle de valgmuligheder jeg har, hver gang jeg skal starte på en ny bog. Jeg kan også nogle gange bruge lang tid på at kigge på alle mine bøger, rykke rundt på dem i reolerne, osv. Så der er helt sikkert også en værdi i at have dem stående til ‘pynt’, selvom man ikke får dem læst lige med det samme. Som du selv er inde på, så er det at man har muligheden for at kunne læse dem jo også noget værd i sig selv 🙂

  1. Jeg forstår egentlig også godt dem, der gerne vil til bunds i bunken, og bliver stresset over at have for mange ulæste bøger – det er bare aldrig noget, som jeg selv vil komme til at hige efter 🙂

   Og ja, ulæste bøger har også rigtig stor værdi. Jeg elsker i hvert fald, at de alle er en del af min samling – og at jeg kan gå og nye synet af dem. Også selvom der kan gå noget tid før, jeg får dem læst 🙂

 7. Det ender tit med, at når bøger endelig når min bogreol – så får jeg dem ikke læst. Tanken om, ikke at gå tør for læsestof, er dejlig. Og jeg kan jo altid hive noget ned fra reolen – så ofte presser biblioteksbøger og lignende sig ind foran i køen, for der er ikke samme deadline på mine egne bøger, så de kan bedre vente. (Nu lyder det næsten som om, jeg slet ikke læser mine egne bøger – det passer ikke! 😉 )

  1. Haha – jeg læste det nu mere som om, at du bare elsker bøger i det hele taget. Uanset hvor de kommer fra, men det betyder jo ikke, at du ikke nok skal få læst dine ulæste bøger alligevel på et tidspunkt. Der er måske bare andre bøger, som i perioder virker lidt mere tiltalende end dem, der står i reolen – og det synes jeg er fint. Ens smag ændrer sig jo også – men det betyder jo ikke, at man nødvendigvis behøver at gå ud og købe alle de bøger, man lige har lyst til at læse i en bestemt periode. Og her er biblioteket jo en rigtig god mulighed for at læse disse bøger alligevel 🙂

 8. Jeg ville være ked af ikke, at have nogle ulæste bøger stående på reolen, for hvis læselysten kommer over mig, vil jeg helst have en bog klar. Dog er jeg en af dem, der ikke bryder sig om, at have for mange af dem. Jeg drømmer om et bibliotek hvor langt størstedelen af indholdet er læst. Såfremt jeg har bøger stående, som jeg alligevel ikke vil læse, vil jeg allerhelst skille mig af med dem. Mit bibliotek skal helst kun indeholde læste bøger, jeg synes var gode, eller få ulæste bøger, som jeg regner med, at læse på et tidspunkt. Pt. har jeg noget der ligner 35 ulæste bøger, og det synes jeg egentlig er for mange for mig. Især fordi jeg ikke får læst så mange bøger om året, så det vil tage mig en krig at komme igennem denne mængde, og det kan godt stresse mig lidt.

  1. Det virker også som en fin idé med et bibliotek, hvor man har læst størstedelen af bøgerne. Jeg ved bare, at det personligt ikke ville fungere for mig – men derfor er det jo stadig skønt, at andre har det sådan 🙂

   35 ulæste bøger virker for mig helt urealistisk, og jeg er sikker på, at jeg selv ville blive stresset over at have så få ulæste bøger at vælge imellem – men det har jo nok netop også noget at gøre med, at jeg læser ret mange flere bøger om året, og at de 35 bøger derfor for mig ville blive læst alt for hurtigt. Derfor forstår jeg også godt, at tallet godt kan stresse dig en smule, når du ikke læser så mange bøger om året 🙂

 9. Jeg svinger lidt mellem at have det som dig, og at være stresset over de mange bøger.
  Men det er mere forbundet med, at mange af bøgerne ville jeg sådan ønske at jeg allerede HAVDE læst. Så jeg kunne snakke med om dem, og alt sådan noget. Men sådan vil der jo altid være nogle bøger, som man er ‘bagud’ med osv, og som du selv siger, så ændrer ens læsesmag sig jo også. Jeg har et par bøger stående, som jeg VIRKELIG gerne ville læse en overgang, men nu har jeg det lidt sådan meh over dem. Men jeg har jo også brugt så mange penge på dem…

  1. Haha, sådan har jeg det også. Der er virkelig mange af mine ulæste bøger, som jeg ville ønske, jeg allerede havde læst – men det betyder ikke, at jeg ligefrem bliver stresset over ikke at have læst dem. Bare at jeg, præcis som du skriver, gerne ville have muligheden for at kunne snakke med om dem – men det er bare ikke altid muligt, når der er så mange bøger, man gerne vil læse 🙂

 10. Åh, jeg har det præcist ligesom dig. Det der med at kigge på reolen og tænke: “Dig skal jeg nok få læst en dag” – jeg samler bøger efterhånden og der er bøger, som jeg ikke har brudt mig om/forstået da jeg læste dem, men som jeg er sikker på at jeg vil sætte pris på senere hen. Follett og lignende tykke bøger vil jeg gerne læse en dag, men bare ikke nu og her. Og hvis man finder et godt tilbud, er det svært at sige nej.

  Jeg har også benyttet mig af byttereolen hos Arnold Busck og har sat bøger som jeg tilfældigvis havde dobbelt af eller fået gratis (Morten Korch bl.a.), men en generel unhaul bliver det nok aldrig til hjemme hos mig. Jeg har købt bøgerne af en eller anden grund og selvom jeg måske ikke får læst Willy Brandts erindringer på tysk, så minder den mig om en tid, hvor jeg var meget interesseret i tysk historie. 🙂

  1. Jeg samler også på bøger – og det er måske den mentalitet, som gør, at jeg ikke bliver stresset over mine ulæste bøger. For mig er oplevelsen af at eje dem, og se dem som små byggesten i et skønt bibliotek også virkelig skøn. Desuden har jeg også ulæste bøger, som jeg virkelig gerne vil læse på et tidspunkt, men som jeg bare af en eller anden grund virkelig ikke har lyst til at læse i øjeblikket 🙂

   Jeg sorterer også ud i mine bøger engang imellem – for jeg ender nemlig også nogle gange op med dobbelt eksemplarer, bøger jeg har fået gratis (hvilket man jo ikke siger nej til – selvom de måske ikke helt siger en så meget) og bøger som jeg bare slet ikke har interesse i længere (oftest bøger der er købt meget billigt brugt), og som jeg derfor egentlig er lidt ligeglad med at eje. Jeg lader dog oftest bøgerne stå lidt, så jeg er sikker på, at jeg egentlig har lyst til at gå af med dem – på den måde er jeg nemlig sikker på, at dem jeg går af med er bøger, som jeg ved, jeg ikke vil komme til at savne 🙂

 11. Jeg har faktisk ikke noget problem med at have ulæste bøger på min reol. Det passer mig fint at jeg ved, at jeg til enhver tid vil kunne gå hen på min reol og finde en bog, jeg aldrig har læst før. På den måde står jeg aldrig i en situation, hvor jeg føler mig tvunget til at skulle købe en ny bog NU eller skulle genlæse en bog – og det synes jeg er rart.

  1. Det er netop også det, som jeg synes er så rart. Det er bare skønt, at have muligheden for at gå hen til sin reol, og udvælge lige netop den bog, man har lyst til at læse – uden at man har følelsen af, at man må “nøjes”, fordi der ikke er så mange at vælge i mellem 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *