Illustrationer i bøger

Illustrationer i bøgerJeg elsker illustrationer i bøger! De kan bare gøre så meget for både bogens historie men også ’bare’ for den overordnede stemning, som bogen indeholder. Jeg er derfor også stor fan af illustrationer i børne- såvel som voksenbøger. Efter min mening kan illustrationer i hvert fald gøre mindst lige så meget for en voksenbog, som de kan gøre for en børnebog – og måske på nogle punkter endda mere.

Illustrationerne skal selvfølgelig passe ind og ikke bare sættes tilfældigt ind i bøger, hvor de egentlig ikke har noget at gøre. For at fungere optimalt skal de altså være med til at gøre et eller andet for bogen, som man ikke ville kunne have gjort ved kun at benytte sig af skrift. Eller i hvert fald ikke ville have fungeret ligeså godt.

Illustrationer kan nemlig f.eks. hurtigt vise, hvilken stemning en bog har, og i nogle tilfælde også bogens genre. Desuden synes jeg, de kan være med til at skabe noget magisk i bøger, selvom bøgernes historier ikke nødvendigvis afspejler dette. Derudover gør det mig altid glad, når jeg ser at bøger har illustrationer, for der ligger nemlig også noget nostalgisk i det; det minder mig i hvert fald altid om min barndomsbøger, hvor illustrationerne var spredt nydeligt ud over de fleste af bøgerne.

Heldigvis virker det som om, at der også er kommet et ret stort fokus fra forfattere og forlagenes side på illustrationer i andet end børnebøger, og det er jeg simpelthen så glad for. Jeg har f.eks. lige læst Monster af Patrick Ness, og den bog er virkelig det perfekte eksempel på, hvor godt illustrationer kan fungere i voksenbøger. Illustrationerne i bogen er nemlig lavet på en rigtig god måde, som på alle måder bidrager til en  fantastisk læseoplevelse; de sætter en perfekt stemning, gør selve bogens layout virkelig gennemført, og samtidig er de drysset ud over siderne på en sådan måde, at man aldrig føler, de bliver for meget. Heller ikke selvom der er flere to-siders illustrationer. Ja, faktisk er illustrationerne i den bog så god, at jeg på ingen måde ville have undværet dem – de blev nemlig til en så vigtig del af selve læseoplevelsen.

Hvordan har I det med illustrationer i bøger?

8 thoughts on “Illustrationer i bøger

 1. Jeg er også rigtig glad for illustrationer i bøger og jeg tror du har ret i, at flere forfattere har fået øjnene op for denne mulighed!

 2. Det er ikke så tit, jeg støder på illustrationer i bøger, men ‘Monster’ er helt klart en af de bøger, hvor de SKAL være med. Jeg er også ret begejstret for illustrationerne i ‘A Natural History of Dragons’.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Ja, jeg er helt enig. “Monster” ville på ingen måde være det samme uden illustrationerne – selvom de ikke som sådan fortæller en historie, så er de med til at give en perfekt stemning til bogen 🙂

   Den bog kender jeg slet ikke – den må straks tjekkes ud 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *