Hvordan skiller man sig af med bøger?

Jeg har længe gået og brygget på dette indlæg. Jeg bliver nemlig ofte spurgt om, hvordan jeg dog formår at skille mig af med så mange bøger, og om jeg har nogle tips til dette. Det er ikke nogen let opgave, og det er noget, jeg først rigtig er begyndt på i løbet af de seneste par år. Der var nemlig et tidspunkt, hvor jeg slet ikke kunne forstå, hvordan man kunne skille sig af med de boglige skatte, som reolen indeholdte. For når en bog først befandt sig i reolen, så kunne jeg ikke se, hvordan man kunne skille sig af med den igen. Det var dog lige indtil den dag, hvor jeg for alvor følte, jeg var ved at drukne i bøger. Der var på ingen måde plads til flere bøger i min lejlighed, men alligevel kunne jeg ikke lade være med at anskaffe mig nye. Jeg tog derfor konsekvensen af det, og begyndte at gennemgå reolen minutiøst for at se, om der var nogle bøger, jeg havde lyst til at gå af med. Og selvfølgelig var der det. Omend det lige tog et par dybe vejrtrækninger, før jeg for alvor gik i gang.

Siden har jeg dog jævnligt ryddet ud i mine bøger. Faktisk gør jeg det mindst et par gange årligt (det passer jo så fint med Bogbyttemarked), og gerne med 2-3 måneders mellemrum. Jeg skiller mig nemlig kun af med bøger, som jegvirkelig ikke har lyst til, skal være en del af min samling længere. Således kan der godt være bøger, som jeg egentlig ikke længere er så interesseret i, men som alligevel får lov at blive i reolen. For er jeg det mindste i tvivl, så bliver de. På den måde har jeg indtil videre sørget for, at jeg på ingen måde har fortrudt at skille mig af med de bøger, som jeg har. Faktisk kan jeg nærmest ikke huske flere af dem, og det er jo virkelig et tegn på, at det var det helt rigtig valg at skille mig af med dem.

Men hvad gør jeg så egentlig, når jeg skal finde ud af, hvilke bøger der skal videre til nye hjem? Først gennemgår jeg kort og hurtigt mine bøger for at se, om der er nogen der står tydeligt ud. Er der f.eks. bøger, som jeg ikke skilte mig af med sidst, som helt sikkert skal videre denne gang? Eller har jeg måske i mellemtiden læst en bog, som slet ikke faldt i min smag, og derfor ikke fortjener plads i reolen? Herefter udpeger jeg de bøger, som jeg er lidt usikker på, om jeg vil af med. Så tager jeg gerne lige et par ugers tid, hvorefter jeg gennemgår bøgerne igen. Jeg synes nemlig, det herefter er en smule lettere hurtigt at beslutte, om de tidligere udpegede bøger skal videre. Dette gøres dog også gerne et par uger før, jeg rent faktisk regner med at skille mig af med bøgerne. På den måde har jeg nemlig mulighed for at gennemgå dem en ekstra gang lige inden, jeg skiller mig af med dem.

Når jeg skal udvælge, hvilke bøger, der skal videre til andre hjem, så gør jeg det typisk ud fra nogle bestemte kriterier. Det første er ganske enkelt, om det er en bog, jeg stadig har lyst til at eje. Derudover handler det om, om det er en bog, jeg virkelig gerne vil eje, eller om jeg f.eks. bare kunne låne den på biblioteket. Ydermere kigger jeg på, om bogen er en udgave, jeg overhovedet gider at læse. Nogle gange bliver jeg nemlig så begejstret, når jeg køber bøger, at jeg ikke altid tænker over dette. Hvilket flere gange har endt med, at jeg f.eks. er kommet hjem med en bog med både lille og tætskreven tekst. Noget jeg i de fleste tilfælde ikke gider at læse. I denne sammenhæng kigger jeg også på, om udgaverne i en serie matcher, eller om der f.eks. er én, som er i en udgave, som jeg egentlig slet ikke synes passer ind. For så vil jeg jo i de fleste tilfælde alligevel købe en anden udgave, og så kan den første jo lige så godt komme væk med det samme. Endvidere kigger jeg efter, om der er dubletter i min samling. Nogle gange får jeg nemlig købt bøger, som jeg allerede ejer, eller også har min kæreste også købt et eksemplar af bogen, uden jeg har vidst det. Og det er jo dumt at have flere udgaver, der står og fylder. Altså medmindre det er af yndlingsbøger. Dem kan man have lige så mange af, som man lyster.

Har du fået lyst til at rydde ud i bogreolen? Så vil jeg lige tippe om, at man fra d. 24.-26. april har mulighed for at donere bøger til Læs for livet i alle Arnold Buscks (og udvalgte Bog & Idé) butikker rundt om i landet. Læs mere om dette her. Jeg skal helt klart selv forbi med en stak! Jeg vil nemlig så gerne støtte op om Læs for livet, men har lidt manglet et afleveringssted i nærheden. Jeg synes derfor, dette er en super mulighed.

Har du nogen tips til at rydde ud i bogsamlingen?

5 thoughts on “Hvordan skiller man sig af med bøger?

 1. Det er nogle rigtig gode tips, Simone. Jeg plejer også at spørge mig selv, om bogen var god, og om det er en bog, jeg kunne have lyst til at genlæse. Ligesom dig beholder jeg bøgerne, hvis jeg bare er det mindste i tvivl. Jeg har selv flere udgaver af adskillige bøger, dog uden at der er tale om identiske udgaver. Dem skiller jeg mig nemlig også af med.

 2. Jeg har det virkelig svært med at skille mig af med bøger, især hvis det er nogen, jeg har fået. Hvilket efterhånden er en stor del af min samling. Og dog har jeg alligevel givet bøger væk flere gange, også til netop Læs for Livet. Når jeg skal skille mig af med bøger, plejer jeg som regel også at gøre op med mig selv, om det er en, jeg har lyst til at læse igen og præcis som Nikoline, kan jeg se, beholder jeg den, hvis jeg er den mindste smule i tvivl. Som regel er det nogle af de bøger, jeg har haft i mange år og måske er vokset fra, uden at de indeholder en eller anden form for nostalgi eller hvis jeg har flere af samme udgave.

  I det hele taget er det svært at skille sig af med bøger, når man netop holder så meget af at samle på dem og skabe sig et lille bibliotek. Jeg tror ikke, jeg har noget let svar på, hvordan man gør, selv om det er en god idé en gang imellem.

 3. Dine gode tips til at skille sig af med bøger kommer på det helt perfekte tidspunkt for mig, da jeg netop står overfor at skulle sortere og rydde ud i mine bøger for første gang i mit liv. Derfor er jeg så glad for at læse dine tips – du skal have hjertelig tak for at dele dem <3
  Du ønskes en god påske 🙂

 4. Jeg sorterer jævnligt ud i mine bøger, og så bliver de givet til venner, kolleger og Læs for Livet (kan aflevere på det lokale bibliotek). Enkelte bøger sælger jeg, men markedet for brugte bøger er nærmest ikke-eksisterende herhjemme (desværre). Mit kriterium er, om det er en bog, der betyder noget særligt for mig, og det er oftest, om det var en god læseoplevelse (men ikke nødvendigvis en bog, jeg vil genlæse).

  God påske!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *