Genlæsning af bøger

Der udkommer hele tiden en masse nye bøger, som jeg virkelig gerne vil læse, og samtidig vokser min TBR liste konstant. Der findes jo så mange bøger, som jeg gerne vil have læst på et tidspunkt. Alligevel kan jeg ikke lade være med at genlæse bøger.

Jeg synes ofte, jeg hører, at folk synes det er åndsvagt, at man genlæser bøger. For hvorfor bruge sin læsetid på noget, som man allerede har læst? Jeg har dog aldrig rigtig forstået disse folk. Jeg kan nemlig ikke rigtig se, hvordan man kan lade være med at genlæse bøger.

Hvis bøger virkelig har sagt mig noget, og trukket mig ind i sig, så kan jeg altså ikke overskue tanken om, jeg aldrig skal læse den igen. Der er jo en helt speciel grund til, jeg har haft det sådan med bogen, og selvfølgelig vil jeg gerne opleve det igen. Og ja, andre bøger, jeg ikke har læst, vil nok også kunne gøre det, men det ændre altså ikke på, jeg gerne vil læse den samme bog flere gange.

Udover at jeg kan være helt vild med et univers i en bestemt bog, eller har knyttet mig til en bestemt karakter, som gør jeg får lyst til at læse den igen, synes jeg også ofte, jeg genlæser bøger for at genopfriske minder. Mange af de bøger som jeg genlæser, har nemlig nogle virkelig stærke minder knyttet til sig. Om det er min fars utallige godnatlæsninger af Peter Plys og hafferlaffen, fordi jeg ikke ville høre andet, eller hans utallige højtlæsninger af Freddy & Monstrene serien på vores telture i Sverige. Eller måske min egen genlæsning af bøger som Spøgelseslinien eller Harry Potter – så forbinder jeg dem alle sammen med en bestemt oplevelse, en bestemt dag eller måske en bestemt periode i mit liv. Jeg elsker virkelig, at en bog kan få mig til at huske forskellige minder. Jeg synes bare, det er med til at gøre bogen endnu bedre, og få mig til at finde den endnu mere speciel.

Uanset hvad folk siger og hvor mange andre gode bøger, der findes , så vil jeg altid genlæse bøger. Jeg kan nemlig slet ikke lade være!

Genlæser I også bøger?

18 thoughts on “Genlæsning af bøger

  1. Sådan har jeg det også nogle gange, men alligevel kan jeg ikke lade være med at genlæse bøger 🙂

 1. Dejligt indlæg! 🙂
  Jeg genlæser ikke så ofte, men det sker da, og så er der også altid minder forbundet til bøgerne; en ferie hvor jeg græd over Harry Potter, eller min mor der læser højt for mig.
  Og hvor er det dog en dejlig elsket udgave af “Freddy og monstrene”, du har der! Der er altså et eller andet specielt ved bøger, som man kan se er blevet læst og elsket 🙂

  1. Tak 🙂
   Det er desværre heller ikke så ofte, det sker – de der andre bøger trækker jo ret meget. Hos mig har jeg virkelig også altid minder forbundet med bøgerne, da jeg tror, det er det, der er med til at gøre, jeg genlæser dem.
   Jeg er virkelig også glad for min udgave af Freddy og monstrene, for ja, den har og er godt nok elsket. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange den er blevet læst, og hvor mange ferier den har været med på. Dog ønsker jeg lidt, jeg snart finder en udgave af den i lidt bedre stand, da det for det første er hele familiens (så jeg må ikke tage den med, når jeg flytter), og for det andet fordi, den desværre også er ved at falde ret meget fra hinanden 🙂

 2. Nej. Jeg gjorde, da jeg var barn, men de sidste mange år har jeg kun læst nye bøger. Det har jeg dog tænkt mig at gøre noget ved, for til næste år vil jeg genlæse en række af mine yndlingsbøger 🙂

 3. Du har fat i noget uendeligt vigtigt, sandt og smukt lige her. Og det er, at genlæsning er ligesom et gensyn. Et kort nøglehulsglimt ind i en verden, man fortabte sig i engang – og som man betrådte med elskelige fodtrin.
  At genlæse bøger er ren kærlighed. Og jeg gør det så ofte, med så stor glæde.

  1. Det var præcis ordet gensyn, jeg manglede. Det er nemlig så fantastisk at træde ind i en verden, som man kender så godt, men som man alligevel gerne vil udforske flere gange. Jeg er desuden helt enig med dig i, at genlæsning af bøger er ren kærlighed 🙂

 4. Jeg elsker at genlæse bøger, men ofte er det bare mine yndlingspassager, jeg genlæser. Jeg har det på præcis samme måde som dig: bøger er knyttet til stærke minder og betyder ofte noget helt specielt. Og så elsker jeg når jeg kan se at mine yndlingsbøger er brugte – det gør dem så meget smukkere for mig. 🙂

  1. Jeg har svært ved at åbne en bog, og kun læse lidt af den. Derfor læser jeg for det meste hele bogen, når jeg genlæser. Jeg elsker virkelig også, når man kan se, mine bøger er brugte – som du nok kan se med Freddy og monstrene. Den er virkelig ikke særlig flot, men i mine øjne er den helt perfekt, fordi der netop ligger så mange minder i den! 🙂

 5. Jeg synes det er skønt at genlæse bøger, især når de alligevel står på hylden. En rar tanke at de ikke kun bliver læst én gang. Men jeg gør det dog sjældent, da jeg har så mange nye bøger jeg også gerne vil læse. Men en gang imellem kan jeg bare ikke lade være… og det skal man da heller ikke 🙂

  1. Jeg genlæser også oftest bøger, som allerede står på min hylde. For ja, det er virkelig dejligt at tænke på, de bliver læst flere gange. Så synes jeg også, det er lettere at retfærdiggøre købet af nye. Jeg læser også for det meste nye, men som du siger, kan man bare ikke lade være nogle gange. Og nej, det skal man bestemt heller ikke! 🙂

 6. Jeg gør! Det er jo præcis det samme med, at sætte en dvd på, som du allerede har set i biografen. 🙂 Jeg genlæser mine yndlings bøger og serier og vender tilbage til nogle af de ugdomsromaner jeg læste dengang i mine begyndende teenage-år. Det handler jo om minder 🙂

 7. Jeg har genlæst rigtig mange bøger, men i øjeblikket har jeg svært ved at følge med i alle de nye der er spændende, så det er langt tid siden jeg sidst genlæste en bog, men jeg kan mærke at Harry Potter snart er ved at brænde på igen.

  1. Jeg må indrømme, at min genlæsning af bøger også ofte er i perioder. Det er nemlig ofte, der er andre bøger, der trækker lidt mere. Men jeg synes virkelig, du skal genlæse Harry Potter. Det er jo en serie, hvor man sagtens kan læse andre bøger ved siden af 🙂

 8. Jeg ville SÅ gerne genløse en masse af mine bøger, fordi de er så fantastiske. Sandheden er bare at jeg meget sjældent gør det. Der er så mange gode, nye bøger jeg gerne vil læse, og en masse ting der også optager min tid udover bøger, at jeg sjældent har tid til at fordybe mig ned i de gamle kendinge. En undtagelse er dog “Den store djævlekrig” som jeg kan forfra og bagfra snart. 😉

  1. Jeg har også svært ved at få genlæst mine bøger. Selvom jeg virkelig gerne ville! For ja, der er jo så mange andre bøger, man også gerne vil læse, og rigtig mange andre ting der også skal laves 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *