‘Forbudt’ læsning

For lidt tid siden faldt jeg over følgende tweet af Wendy Higgins.

People who shame others for what they like to read have either forgotten the point of books, or don’t know the importance of individuality.

Jeg synes virkelig, det var helt fantastisk skrevet, og blev straks nødt til at dele det. Jeg synes desværre ofte, jeg hører folk snakke negativt om forskellige bøger/genrer og kigge skævt til folk, der læser disse. Specielt hører jeg ofte negative kommentarer om at læse bestemte genrer i offentligheden, og det forstår jeg virkelig ikke.

I min verden er det vigtigste, at man læser. Det kan gøre fuldstændig ligemeget, hvilke bøger eller genrer folk læser. Uanset om de sidder med erotik eller fantasy, får det mig til at smile – for tænk nu hvis det er lige præcis den genre, der faktisk får dem til at læse. Eller i hvert fald får dem til at nyde at læse; hvorfor skulle de så ikke have lov til at læse det, hvor og hvornår de har lyst?

En dag for et par måneder siden sad jeg i klassen og ventede på den næste undervisningstime skulle begynde, da jeg overhørte en stille diskussion mellem nogle af de andre på mit hold. Diskussionen startede ud med, at den ene pige viste de andre, at hun var begyndt på Fifty Shades of Grey, og fortalte at hun bare ikke kunne lægge den fra sig. Hvorefter en af de andre for det første kommenterede på, at sådan noget kunne man da ikke læse, og for det andet tydeligt mente, at hvis man endelig skulle læse det, så var det da noget, man skulle skjule for andre. Man kunne da ikke bare åbent snakke om det.

Og jeg var simpelthen så tæt på at blande mig, selvom jeg sad i den anden ende af lokalet, og slet ikke var en del af diskussionen. For jeg forstår virkelig ikke, at man kan have sådan en holdning – og slet ikke at man kan mene, at der er noget litteratur, man slet ikke skal snakke om, man læser. Det hele handler jo om ens personlige smag, og den kan og burde andre ikke blande sig i.

Hvis det ikke er kommet klart til udtryk allerede, så har jeg selv intet problem med at læse bestemte bøger eller genrer i offentligheden. Og jeg har da også siddet og læst erotik i både lufthavn, fly og tog, ligesom jeg har siddet og læst helt ‘uskyldige’ genrer som fantasy og krimi. Og jeg fortæller glædeligt om, hvad det er jeg læser, og hvad jeg synes om det – også selvom det er erotik.

Hvordan har I det med at læse f.eks. erotik i offentligheden? Gør I det selv? Og har I noget mod, at andre gør det?

 

8 thoughts on “‘Forbudt’ læsning

 1. Alle skal have lyst til at læse hvad de har lyst til og hvor de har lyst til at læse det. Selv er jeg ikke den store læser af erotik, og hvis jeg skulle ville det nok ikke være i offentligheden at jeg ville læser bogen. Jeg tror der under læsningen er tror risiko for at jeg kommer til at føle mig utilpas når det gælder erotik, og hvis det skulle ske, så vil jeg have det allerbedst ved at være et sted hvor jeg føler mig tryg og ikke er omgivet af en masse fremmede mennesker. Men det har jo intet med bogen at gøre og er udelukkende pga. hvordan jeg får det når jeg læser det.

  1. Jeg forstår godt, at nogle måske ikke har lyst til at læse erotik i offentligheden. Men dem der har, skal altså have lov til det. Jeg selv gør det heller ikke vildt ofte – men hvis det lige er erotik, jeg er igang med, så gider jeg altså ikke at begynde på en anden bog, bare fordi jeg skal læse et sted, hvor der er andre folk 🙂

 2. Jeg er fuldstændig ligeglad med, om mine medpassagerer læser ‘Fifty Shades of Grey’ eller noget tilsvarende i samme genre. Personligt er jeg slet ikke til den genre, så jeg holder mig til fantasy og horror – to genrer, der også tit bliver stemplet som underlødig litteratur 😉

  God påske!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  1. Jeg læser en del krimier, og det er vidst heller ikke ligefrem den litteratur, der bliver snakket alt for godt om. Men det vigtigste er jo også bare, at man læser noget, man kan lide 🙂

 3. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg ville ønske folk kunne værdsætte forskelligheder i stedet for at se ned på hinanden. Jeg ser det også mange steder på nettet, at folk ikke kan lade være med at kommenterer hvis nogen læser f.eks. Fifty Shades of Grey. Og det gør mig faktisk ret så forarget når jeg læser de nedsættende kommentarer.

  1. Åh, ja. Det med at folk lige skal komme med en dum kommentar på nettet, hvis folk f.eks. viser frem at de læser “Fifty Shades of Grey”. Hvis det ikke er noget for folk, kan man jo bare springe over det sted/indlæg, hvor det står. Jeg forstår virkelig ikke, at nogle føler de har behov for at komme med en kommentar til det 🙂

 4. Altså, jeg er sådan en nedern en der ikke kan lade være med at dømme lidt :p Men det er jok ikke noget der kun går på bøger – er også typen der lægger mærke til, og fortæller kæresten, hvis kasseekspedienten har mega grimt hår eller damen i toget burde have taget en mindre nedringet trøje på. Nederen, well, men sådan er det nu engang.
  Selvfølgelig skal alle læse hvad de vil, hvor de vil, og selvfølgelig er det vigtigste at folk læser – men synes også vi skal passe bare lidt på med ikke at gøre læsning til en eller anden sindssyg hellighed. ‘Bare du læser er du fantastisk’ er ikke langt fra at nedgøre dem, som ikke læser (altså, hvis folk skal have lov til at læse fifty, skal andre folk vel også have lov til slet ikke at læse.). Og ja, godt, at man læser – men jeg tillader mig nu stadig at grine lidt i mit stille sind hvis jeg ser en læse fifty i toget f.eks.!

  1. Haha, du er altså også bare så nedern 😉

   Ej, jeg synes sådan set også, det er okay at dømme folk – det kan jeg jo heller ikke altid selv lade være med. Men jeg synes, det er noget andet, hvis man begynder at fortælle tingene til folk – i hvert fald hvis man gør det på en meget negativ måde.

   Mht. det med at gøre læsning til noget helligt, så forstår jeg godt, hvad du mener. Jeg har slet ikke noget imod folk, der ikke læser – de har jo så nok i stedet noget andet, som de kan lide at gøre, og det har jeg fuld respekt for. F.eks. er der ikke rigtig nogle i min familie, der læser, og en god del af mine venner gør det heller ikke; istedet nyder de så mange andre ting i stedet, og det skal de selvfølgelig have lyst til. Alle folk kan jo ikke være ens – det ville jo også være alt for kedeligt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *