Bøger og læsning

I mandags lagde Rikke fra Paperback Castles et indlæg op, hvor hun svarede på spørgsmål omkring læseglæder og læsevaner, og jeg synes virkelig, det var nogle rigtig gode spørgsmål, og så jeg fik lov til at hugge dem. Hendes svar kan ses her, og herunder kan mine læses.

Hvad læser du lige nu? Lige pt. er jeg faktisk i gang med 3 bøger, men det er kun de to af dem, jeg rigtig læser i, den tredje ligger lige og venter lidt mere. Så lige nu læser jeg “Harry Potter og Fønixordenen” af J. K. Rowling og “Dødens Kunstner” af Chris Carter.

Hvor mange bøger læser du af gangen? Det er meget forskelligt. Jeg ville egentlig gerne holde mig til en eller måske to, men sådan går det desværre sjældent. Jeg er nemlig alt for god til, lige at reservere et par bøger på biblioteket, for der går jo lige lidt tid, inden de kommer – men så kommer de stort set alle sammen med de samme, og så kan jeg ikke rigtig vælge.

Hvor læser du? De steder jeg kan komme til det. Når jeg venter på bussen, i skolen, når jeg venter på at blive hentet, i lænestolen i stuen og i min seng. Mit yndlingssted er dog helt klart i min seng – der ligger jeg nemlig altid godt, uanset hvor dårlig bogen er at holde.

Hvornår læser du? Det må igen være når jeg kan komme til det. I hverdagene læser jeg dog mest i skolen, da det er der, jeg har tid til det. Der bliver nemlig læst i alle de små pauser. I weekenden er det mest om morgenen/formiddagen, lige når jeg er vågnet. Det er nemlig en rigtig god start på dagen.

Hører du musik, imens du læser? Nej. Det forstyrrer mig simpelthen for meget.

Spiser du, imens du læser? Noglegange. Det kommer an på, om jeg er sulten, og bogen er alt for spændende til at lægge fra mig. Jeg må dog indrømme, at det aldrig går særlig godt, når jeg prøver at spise samtidig.

Læser du kapitler færdige, eller stopper du hvor som helst? Jeg læser helst kapitler færdige. Ellers kan jeg nemlig ikke rigtig tænke på andet end, at jeg ikke må glemme, hvad jeg læste. Jeg kan nemlig bedst huske bøger, hvis jeg læser dem i kapitler.

Hvor hurtigt læser du? Det kommer faktisk meget an på bogen og mit humør. Nogle gange læser jeg virkelig hurtigt, og plører gennem bog efter bog, hvorimod jeg andre gange kan være næsten en måned om én bog.

Hvilken bog udsætter du hele tiden? “Hypnotisøren” af Lars Kepler. Jeg vil virkelig gerne læse den, og jeg har den endda også liggende fremme, men der er bare altid lige en anden bog, der kommer foran i køen.

Hvilken genre læser du mest? Det ved jeg faktisk ikke helt. Krimier læser jeg dog ret mange af, så mon ikke det er den, som jeg også læser mest. Jeg læser dog også en del biografier.

Hvilken genre ville du gerne læse mere af? Fantasy! Jeg ville virkelig gerne være bedre til denne genre. Ofte er universerne jo helt fantastiske, men alligevel er der noget, der afholder mig fra dem. Desuden ville jeg virkelig gerne tage mig sammen, og få læst nogle klassikere.

Hvilken kommende bogudgivelse glæder du dig mest til? “Politi” af Jo Nesbø og “Luna II – I dit sted” af Maria Kjær-Madsen. Jeg er ret vild med Nesbøs krimier om Harry Hole, så selvfølgelig glæder jeg mig til den nye med ham. Og Marias har jeg været betalæser på, så jeg glæder mig meget til at se, hvordan den endelige version bliver.

Hvor køber du bøger? Jeg køber desværre ikke så mange bøger (film plejer at vinde), men når jeg gør foregår det faktisk mest i genbruger og på loppemarkeder. Jeg er helt vild med, at bøgerne for det første er så billige, og for det andet har en historie bag sig. Jeg elsker tanken om, at andre har siddet med den samme bog i hånden og forhåbentlig har nydt den lige så meget som mig selv.

Hvilket format køber du bøger i? Jeg kan bedst lide hardbacks, men alligevel synes jeg, der er ret mange fordele ved paperbacks. Så egentlig tror jeg mest bare, det er det, jeg lige kan finde, og har lyst til den dag.

Har du en e-bogslæser? Nej, men jeg er efterhånden nået frem til, at jeg bliver nødt til at eje en på et tidspunkt.

Hvordan er dine bogreoler organiseret? Lige nu er ligger mine bøger desværre bare i bunker og i en flyttekasse, da jeg bor lidt i noget klar-til-at-flytte rod. Men når de står på bogreoler, bliver de inddelt efter forfatterens efternavn. Sådan kan jeg nemlig bedst holde styr på dem.

Hvordan behandler du dine bøger? Jeg prøver virkelig at passe på dem, men alligevel tænker jeg også bare, at man jo gerne må kunne se, at bøgerne er blevet læst. Dog kan jeg virkelig ikke få mig selv til at skrive i dem, og når de kommer med i min taske, bliver de stort set også altid pakket ind i en pose, så der ikke kommer snavs på dem.

Æselører eller bogmærke? Bogmærke! Det behøves dog ikke at være et rigtig bogmærke – faktisk bruger jeg gamle biografbilletter i øjeblikket, da det samtidig minder mig om rigtige gode film. Men ellers kan det også bare være det, som jeg lige har i nærheden eller endda bare en note på min mobil, hvor jeg har noteret sidetallet.

Hvilken fiktiv karakter identificerer du dig mest med? Det har jeg faktisk aldrig tænkt så meget over. Men siden jeg læste Harry Potter og De Vises Sten første gang, har jeg altid haft en lille drøm om, at blive lige som Hermione, og på nogle punkter ligner vi også ret meget hinanden.

Hvilket fiktivt univers vil du helst befinde dig i? Hele magikerverdenen i Harry Potter! Jeg ville simpelthen elske at gå på Hogwarts.

Hvad er din yndlingsbog? Jeg kan på ingen måder udvælge én.. Der er simpelthen alt for mange bøger, som jeg elsker på hver deres måde. Dog har jeg et helt specielt forhold til “Snemanden” af Jo Nesbø. Jeg bliver dog også lige nødt til at nævne Harry Potter serien (dog ikke så meget nr. 5), da de virkelig altid vil have en helt speciel plads i mit hjerte.

Hvad er dit yndlingscitat? Jeg har en del forskellige, men et af dem, som jeg altid sørge for at huske på, er følgende fra Harry Potter og De Vises Sten: “It takes a great deal of bravery to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.”

Hvad er din yndlings bogfilmatisering? Jeg er vild med filmatiseringen af Harry Potter. Jeg synes simpelthen, de er lavet så godt, i forhold til hvor svært det må have været, at sørge for de forblev lige så magiske som bøgerne.

Hvilken bog elsker du – som alle andre hader? Der er helt sikkert en, men jeg kan ikke lige komme på hvilken.

Hvilken bog elsker alle – som du hader? Det er måske ikke ligefrem alle, der elsker den, men rigtig mange. Men jeg hader virkelig “Tusmørke” af Stephenie Meyer – jeg kan simpelthen ikke se, hvordan den kan være blevet så stor en succes, hvilket også har gjort, at jeg faktisk aldrig har fået den læst færdig. Og ja, det er måske forkert at hade en bog, som man aldrig har afsluttet – men jeg orker bare ikke at kæmpe mig igennem den.

Hvilken bog har (for nylig) efterladt dig søvnløs? “Harry Potter og Flammernes Pokal” af J. K. Rowling. Jeg blev jo nødt til at læse den færdig, inden jeg kunne sove.

Hvilken bog har (for nylig) skuffet dig? Det er faktisk rigtig længe siden, at jeg er blevet skuffet over en bog. Hvilket jo egentlig bare er godt.

Hvilke bøger har efterladt et særligt indtryk på dig? Harry Potter-serien. De er bare indbegrebet af magi og gode minder for mig. “Lad mig bare forsvinde” af Mille Eigard Andersen som virkelig gjorde mig interesseret i, hvad en spiseforstyrrelse egentlig kan gøre ved mennesker. “Livet efter 11. september” af Marianne Lentz da jeg synes, det var rigtig spændende at læse om borgernes egne oplevelser af terrorangrebet. “De Faldne” af Line Holm Nielsen da jeg virkelig synes, at de faldne danske soldater fortjener at blive mindet. Og til sidst bliver jeg nødt til at nævne “En flænge i himlen” af John Green, da den stadig er i mine tanker, på trods af det efterhånden er noget tid siden jeg læste den.

Hvis I kom hele vejen igennem indlægget, kan I nok godt se, at jeg har et helt specielt forhold til Harry Potter (men det er jeg nok ikke den eneste, der har). Og fordi jeg er ret nysgerrig, vil jeg gerne vide, hvad I selv ville svare på de forskellige spørgsmål. Det er jo altid hyggelig læsning 🙂

17 thoughts on “Bøger og læsning

 1. Sæson 3 har jeg ikke været så meget fan af indtil nu, bryder mig ikke rigtig om parallellen (ja, prøver lige at pakke ind så jeg ikke spoiler for meget :P), så er ikke overbegejstret 🙂

  Mit indlæg udkommer lige om lidt. Altså med spørgsmålene.

  1. Jeg synes, sæson 3 var okay. Men ja, de to første er altså bedst! Og det lyder godt – jeg glæder mig meget til at læse dine svar 🙂

 2. Åh hvor fint at se dine svar også! Der er altså noget hyggeligt over spørgeskema-udfyldning.

  Jeg beundrer (og misunder) lidt din evne til at kunne læse flere bøger af gangen. Det kan jeg simpelthen ikke holde styr på, alene tanken gør mig fuldstændig rundtosset.
  Og så ville jeg (naturligvis) også gerne gå på Hogwarts; åh, hvilken fryd det ville være!

  1. Ja, sådan nogle spørgeskemaer er altid hyggelige, og så minder det mig meget om, da jeg var barn og udfyldte venindebøger. Jeg må indrømme, at det også går galt nogle gange, og så må jeg lige læse et kapitel bagud 😉

 3. Jeg forstår slet ikke, hvordan man kan holde styr på flere bøger ad gangen! Hvordan gør du?? 🙂
  Og hey – jeg har også Harry Potter – The Collection, som du viser på billedet 😀 Jeg har dog aldrig læst nogle af dem, fordi de er alt for flotte :p

  1. Haha, jeg ved det ikke helt. Jeg læser bare – men jeg tror tricket er, ikke at læse alt for meget i den ene, før du læser i den anden igen. Og så sørge for at holde et par timers pause mellem læsningen i de forskellige. Men jeg må nu også indrømme, at det nogle gange kokser lidt for mig, og jeg så må læse et kapitel bagud. Jeg synes også de er rigtig flotte, men jeg kunne ikke rigtig holde ud, at de bare stod der længere. Det kunne jo ikke passe, at de ikke skulle læses, bare fordi jeg synes, de er flotte. Så jeg gik i gang med dem – er dog nok en smule forsigtigere med dem, end jeg ville være med andre 🙂

   1. Uh jeg ville godt nok blive rundtosset af det 😀
    Ja, det har du jo på en måde ret i – men der kommer nok alligevel til at gå et stykke tid, før jeg åbner dem 😀

  1. Den er rent faktisk købt et så simpelt sted som i Kvickly. Det er dog efterhånden nogle år siden, og jeg har desværre ikke rigtig set den, efter jeg selv købte den. Så jeg tror, det eneste håb der er, for at få fat i den, er ved at søge på enten dba.dk eller guloggratis.dk. Faktisk opdagede jeg lige, at der rent faktisk er en til salg på dba.dk (http://www.dba.dk/harry-potter-collection-j-k/id-1000938905/). Håber det kunne hjælpe dig en lille smule 🙂

    1. Det var så lidt. Jeg er bare glad for at kunne hjælpe – håber du bliver rigtig glad for dem 🙂

 4. Wow.. ja flot Harry Potter box-sæt. Suk. Hvor mange udgaver af Harry Potter bøgerne kan man have til at stå uden det er for mærkeligt? :0) En del ikke? For så skal den der udgave helt klart på ønskelisten

  1. Jeg har faktisk lidt en drøm om, en dag at have alle udgaverne. Eller i hvert fald de danske, og så måske en eller to af de engelske (dem er jeg ikke helt så vild med). Så jeg vil sige, at man helt sikkert aldrig kan få nok – det er jo Harry Potter vi snakker om 😉

 5. Det er virkelig en nice udgave af Harry Potter. Du ved vel ikke om der er andre steder den er til at få fat på.?

  1. Det synes jeg virkelig også. Jeg er så glad for at eje den! Jeg tror desværre ikke, den er til at få fat på som ny længere. Så jeg kan desværre ikke hjælpe dig, udover at sige det er en god idé, at se om der ikke er en privat, der sælger den. Jeg håber virkelig, du finder den et sted! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *