Barselsvikar #2: Kathrine fra Bibliotekattens Bøger

I mens jeg prøver at navigere i min nye rolle som mor, har jeg som tidligere nævnt her, spurgt en flok skønne danske bogbloggere og forfattere, om de kunne have lyst til at passe bloggen lidt. Hvilket en del heldigvis havde. Der vil derfor komme et indlæg fra en barselsvikar om ugen i løbet af de næste måneder.

I dag har Kathrine fra Bibliotekattens Bøger fået ordet på bloggen. Kathrine skriver nogle af de aller bedste diskussionsindlæg med udgangspunkt i bøger og læsning – i hvert fald hvis du spørger mig. Desuden venter hun faktisk selv en lille ny anmelder til september.

Et barn af bøger – de første boglige skridt

Jeg har tidligere berørt emnet her, men hvad med de aller allerførste bøger? Du har babytøj, babymøbler og babylotion, men hvad med babybøger? Det er vel sådan noget, der sagtens kan vente til baby kan sidde stille og lytte til en fortælling?

Nej. For hvis baby ikke kender boglæsningsritualet og hvordan bøger virker, så vil det være meget svært at få baby til at sidde stille, mens du læser for den.

Og faktisk kan du begynde at læse højt for den allerede fra omkring graviditetens 18. uge – der har baby fået ører og forskning tyder på at gentagelse af fx rim og sange, som den har hørt in utero kan berolige barnet efter det er født, selvom den ikke fatter en bjælde af det endnu.

Du kan læse hvad som helst højt for maven eller for den nyfødte – som sagt de forstår det ikke, det vigtige er din stemme og efter fødslen, selve ritualet (ja, det lyder lidt okkult, det er det også).

Men det er også vigtigt, at baby får lov til at håndtere bøger – og der er Keplers den nyeste måske ikke det bedste. For det første er den tung, for det andet går den i stykker. Her kommer pegebøger ind i billedet. De tykke papsider gør dem holdbare, de klare farver appellerende og det lille format nemmere at håndtere. Jeg har fundet 5 gode eksempler på bøger som er gode at give vordende/nye forældre/købe selv:

Der er alt for meget tekst i nogle af dem, men det er ikke så vigtigt. Pointen er, at det er barnets bøger på lige linje med alt andet legetøj. Den kan kaste med dem, pille ved dem, røre ved dem, blive fortrolig med dem.

Hvad skal man kigge efter, når man køber/låner pegebøger?
1:
Illustrationerne – det er en smagssag, naturligvis, og dem jeg har valgt ovenfor er nogle jeg rigtig godt kan lide, men appellerer de til dig? Gider du selv se på dem? For det kommer du til. Meget. Så vælg nogle bøger, du kan holde ud at kigge på mange gange.

2: Kan barnet lide dem? Hvis du allerede har et par bøger eller noget legetøj som barnet godt kan lide, så har den gjort noget af arbejdet for dig. Mere af det, er det dyr barnet godt kan lide så pegebøger med dyr, hvis det er biler, så med køretøjer og så videre. Men prøv også noget nyt af og til. Præferencer er godt, men de skal også udfordres. De kender jo ikke til ret meget endnu.

3: Hvor meget tekst er der? Hvis du rent faktisk gerne vil læse højt for barnet og sidde og pege, mens det følger med, så er meget tekst et no go. 10 eller færre ord pr. side er en fin tommelfingerregel (Fx serien Mit allerførste eventyr (her Tommelise), der står kun ganske få ord til hver illustration, og det er op til dig at fortælle historien).

4: Serie/forfattercrushes! Hvis du har fundet en illustrator/serie du/baby kan lide, så find alt hvad de har lavet.

5: Holdbarhed. Hvis du hele tiden skal passe på at baby ikke ødelægger bogen, lærer du allerede baby, at man kan gøre noget forkert med bøger. Og det er en skam. Her er papbøger og genbrugsbutikker dine venner. Det gør ondt i pengepungen, hvis baby river en ny Aakeson-billedbog til 300,- i stykker, men det er ikke en katastrofe, hvis den kostede 10,- i Røde Kors. Så kan man gemme de dyre, nye bøger til baby er blevet lidt større. Selvfølgelig skal baby lære at passe på bøgerne, men som babyer kan de ikke rigtig styre det, så hellere vælge noget holdbart.

<3

Kathrine Pachniuk
Børnebibliotekar & bogblogger

Har du lyst til at læse mere så find Kathrines blog lige her. Du kan desuden finde hende på Instagram (@bibliotekat) og Facebook (@Bibliotekattens Bøger).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *